Tužioci iz osam zemalja obećali da će se boriti protiv nekažnjivosti za zločine protiv novinara

Tužioci su se, između ostaloga, obavezali da će se oduprijeti pritiscima svih vrsta te da će provoditi nepristrane, brze, temeljite, nezavisne i učinkovite istrage o ubistvima novinara

Tužioci iz osam zemalja obećali da će se boriti protiv nekažnjivosti za zločine protiv novinara

Na zahtjev Reportera bez granica (RSF) povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina protiv novinara, koji se obilježava 2. novembra, tužioci iz osam zemalja obavezali su se da će osigurati da nasilje nad medijskim radnicima ostane nekažnjeno te su pozvali kolege da slijede njihov primjer.

Objavljen na devetu godišnjicu ubistava novinara Radija France Internationale Ghislaine Dupont i Claude Verlon u Maliju 2. novembra 2013. godine, ovaj “Apel protiv nekažnjivosti zločina protiv novinara” bez presedana ima za cilj podići svijest u cijelom svijetu o potrebi da nacionalni i međunarodni pravosudni sistemi poduzmu mjere.

Potpisivanjem deset obveza i pozivanjem kolega da im se pridruže, osam tužioca – među kojima su tužioc zadužen za istragu ubistva Jana Kuciaka u Slovačkoj, bivši glavni tužioc Brazila i sadašnji glavni državni tužioc Gambije – naglašavaju odlučnost da očuvaju nezavisnost i nepristranost istraga, kako bi zaštitili novinare i sarađivali s međunarodnim kolegama.

Svaki od deset poduhvata detaljno opisuje radnje koje treba poduzeti. Tužioci su se obavezali da će se oduprijeti pritiscima svih vrsta te da će provoditi nepristrane, brze, temeljite, nezavisne i učinkovite istrage.

Također, obavezali su se da će sistemski procjenjivati ​​odnos između zločina i novinarskih aktivnosti žrtve te da će u potpunosti sarađivati ​​s međunarodnim kolegama u istrazi zločina protiv novinara s transnacionalnom dimenzijom.

– Bez obzira na zemlju ili pravni sistem, tužioci imaju ključnu ulogu u privođenju pravdi počinitelja krivičnih djela nasilja nad novinarima. Odlučna akcija tužitelja važan je uvjet za uspostavu slobodnog i sigurnog okruženja za novinare. Ovim apelom bez presedana učinjen je veliki korak – kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire

RSF je poduzeo međunarodnu inicijativu kako bi tužiocima u teškim situacijama dali do znanja da nisu sami, a žrtvama da znaju da mogu očekivati pravdu. Prema podacima koje je prikupio RSF, više od 1.000 novinara i medijskih djelatnika ubijeno je širom svijeta od 2010. godine, dok je još 118 nestalo od 2016. godine. Gotovo 90 posto zločina nad novinarima prolazi nekažnjeno, kažu u UNESCO-u.

Prvih osam potpisnika Apela od 2. novembra su iz Brazila, Konga-Brazzavilleu, Demokratske Republike Kongo, Gambije, Meksika, Srbije, Slovačke i Ujedinjenog Kraljevstva, a i drugi su pozvani da dodaju svoja imena.

Izvor: RSF

About The Author