Vraćanje klevete u krivične zakone nije evropski standard slobode izražavanja

BH novinari smatraju da ovako rigidna intervencija u medijsko zakonodavstvo nagovještava vraćanje BiH dvije decenije unazad kada su novinari mogli završiti u zatvoru zbog svojih tekstova

Vraćanje klevete u krivične zakone nije evropski standard slobode izražavanja
Foto: Media.ba

Upravni odbor Udruženja BH novinari izrazio je zabrinutost zbog zahtjeva predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se kleveta i uvreda ponovo uvedu u krivično zakonodavstvo Republike Srpske, što je u suprotnosti sa evropskim standardima zaštite slobode izražavanja i infomiranja.

Dodik je na Twitteru napisao da je zatražio od Ministarstva pravde Republike Srpske da izvrši pripremu novog seta zakona u oblasti sprečavanja širenja lažnih vijesti i govora mržnje, kao i uvođenje klevete i uvrede u Krivični zakonik RS kao krivičnog djela.

Upravni odbor Udruženja smatra da ovako rigidna intervencija u medijsko zakonodavstvo, čak i na nivou inicijative aktuelnog člana Predsjedništva BiH, predstavlja nedopustivo ograničavanje slobode medija i slobode izražavanja, te nagovještava vraćanje Bosne i Hercegovine dvije decenije unazad, u period kada su novinari mogli završiti u zatvoru radi svojih tekstova i rada u javnom interesu.

– Dodik nije jedini političar koji zagovara  kriminalizaciju klevete i uvrede. Posljednjih mjeseci svjedočimo sličnim inicijativama vodećih političara u oba bh. entiteta i prijedlozima kriminalizacije klevete. U slučaju BiH i neskrivenih pritisaka i miješanja političara u rad pravosuđa, ovakve inicijative su neprihvatljive i otvaraju prostor za političku zloupotrebu zakonodavno-pravnog sistema i pravosudnih institucija – smatra u Udruženju.

Mogućnost da novinar ode u zatvor je zastrašujuća, naveli su i podsjetili da je kleveta i dalje krivično djelo u nekim evropskim državama, sudovi gotovo nikako ne primjenjuju opciju zatvorske kazne za to djelo.

Sa druge strane, primjeri iz Turske, gdje su novinari osuđivani na dugotrajne zatvorske kazne zbog klevete, nisu nimalo ohrabrujući u tom pogledu, a nije teško pretpostaviti da i u BiH ima mnogo onih koji priželjkuju povratak verbalnog delikta i zatvorskih kazni za medijske profesionalce i druge bh. građane koji javno iznose kritičke stavove i propituju postupke ovdašnjih vlasti.

BH novinari podsjećaju da je Bosna i Hercegovina prva zemlja u regiji koja je dekriminalizirala klevetu i bila predvodnik pozitivnih trendova u medijskom zakonodavstvu.

– Stoga vraćanje klevete i uvrede u sferu krivičnih zakona bespotrebno bi nas odvelo deset koraka unazad i poslalo veoma lošu poruku našim evropskim partnerima u vrijeme kada očekujemo kandidatski status za Evropsku uniju – stoji u saopćenju.

Evropska komisija od bh. vlasti zatražila da garantiraju slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara kao jedan od osam temeljnih uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa.

Zato se ne smiju dozvoliti ovakvi pokušaji gušenja slobode medija i pritiska na novinare i medije, posebno one koji kritički izvještavaju o potezima vlasti i otkrivaju korupcijske afere u koje su umiješani bh. političari.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author