Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Prošle godine nadležnim bh. institucijama prijavljen je 21 slučaj napada i prijetnji novinarima – nijedan od tih slučajeva još nije dobio sudski epilog

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima koji se obilježava 2. novembra, članice regionalne mreže novinarskih udruženja i organizacija Safejournalists pokrenule su kampanju #Rasvijetli.

Cilj kampanje je da se podigne svijest o problemu nekažnjivosti napada na novinare, koji je prisutan u svim državama zapadnog Balkana i veoma je malo slučajeva sa sudskim epilogom i kaznama za počinioce.

U Bosni i Hercegovini je, kako navode iz Udruženja BH novinari, prošle godine nadležnim institucijama prijavljen 21 slučaj napada i prijetnji novinarima – nijedan od tih slučajeva još nije dobio sudski epilog.

– Želimo da 160 slučajeva napada i prijetnji novinarima koji su se dogodili u 2021. godini na zapadnom Balkanu dobiju sudski epilog – navode iz SafeJournalists.

Bilo je 179 napada i prijetnji novinarima prijavljenih nadležnim institucijama u 2021. godini u regionu zapadnog Balkana – Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska i Albanija. Od tog broja, samo je 19 predmeta koji su riješeni pred sudom kao prvostepene i pravosnažne presude, od čega je 12 osuđujućih presuda

Svi partneri u okviru SafeJournalists mreže priključili su se kampanji Međunarodne federacije novinara (IFJ) za usvajanje Međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i medijskih profesionalaca.

IFJ je pozvao vlade širom svijeta, novinare i medijske grupe da podrže usvajanje Konvencije Ujedinjenih nacija o sigurnosti i nezavisnosti novinara i drugih medijskih profesionalaca.

Kako kažu iz IFJ-ja, uprkos mnogim protokolima, smjernicama i prijedlozima, novinari se i dalje svakodnevno suočavaju sa prijetnjama, a nekažnjivost i dalje pogoršava situaciju. Devet od deset ubistava novinara ostaje nekažnjeno, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author