Novinari koji su bili na svečanosti u kompaniji „Igman“ nisu testirani na Covid-19

Predstavnici medija koji su pratili taj događaj nisu obaviješteni ni da su bili na rizičnom skupu

Novinari koji su bili na svečanosti u kompaniji „Igman“ nisu testirani na Covid-19
Foto: Depo.ba

Koliko vlasti i nadležne službe neodgovorno i nespremno reagiraju na opasnost od širenja novog koronavirusa Covid-19 pokazuje i izostanak adekvatnih mjera nakon saznanja da je na proslavi u kompaniji “Igman” u Konjicu boravila osoba iz Srbije zaražena tim virusom.

Lanac onih koji su bili u kontaktu s oko 200 prisutnih na toj proslavi održanoj 11. marta sve je duži, a dodatnu zabrinutost izazvala je jučerašnja informacija da su na test Covid-19 pozitivni direktor “Igmana” Džahid Muratbegović te još tri osobe koje su bile na zabavi.

Nakon toga potvrđeno je još nekoliko slučajeva zaraze, no ni to nije bio alarm nadležnima da pozovu sve koji su bili 11. marta na proslavi u Konjicu i da ih informiraju šta trebaju učiniti.

U javnosti se tek pojavila informacija da su testirani premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, kao i neki “viđeniji” direktori koji su bili na spornom derneku.

Većina “običnih” smrtnika uključujući i novinare koji su pratili taj događaj niti su testirani, niti ih je neko kontaktirao.

Dodatnu paniku i strah, ali i nevjericu što nema reakcije, izazvala je vijest da je Muratbegović prisustvovao sastanku u Privrednoj komori Federacije BiH održanom 13. marta u Sarajevu, tri dana nakon što je on imao kontakt sa zaraženim i pet dana prije nego je virus otkriven kod njega.

Muratbegović je u Sarajevu bio na sastanku s najmanje 20 ljudi, a potom su predstavnici Komore i Udruženja održali konferenciju za novinare na kojoj je bilo najmanje 20 novinara koji su se vratili u svoje redakcije.

Niko ih nije obavijestio o tome ni kada se saznalo da je Muratbegović pozitivan na testu, a novinari su doznali da su oni koji su bili s njim u kontaktu od jučer u izolaciji.

Neki od kolega novinara koji su bili na proslavi u Konjicu, kao i u Privrednoj komori potvrdili su da su se danas samoinicijativno javili epidemiološkim službama, ali izuzev savjeta da ostanu kod kuće, nije im ponuđeno da se testiraju “jer nemaju simptome”.

Simptome nije imala ni direktorica “Ginexa” iz Goražda, pa joj je urađen test, nisu ih imali ni Novalić ni Džindić, pa su i oni dobili mogućnost da se testiraju.

To što su novinari tek danas saznali da su bili u kontaktu s osobama s kojima i Muratbegović i što im je tek danas savjetovano da budu u samoizolaciji može biti zakašnjela reakcija.

Sve ovo ponovo nas vraća na to da se u slučaju Konjica i onih koji su prisustvovali proslavi nije adekvatno reagiralo, a ni sadašnji postupci u ovom slučaju ne ukazuju na to da se vlast ozbiljno pozabavila tim problemom.

Izvor: Fokus.ba

About The Author