Odgovor online platformi na koronavirus pokazuje da mogu spriječiti širenje dezinformacija

Budući da je sada pokazano da imaju kapacitet za to pozvani su da to čine i u budućnosti, neovisno od informacija

Odgovor online platformi na koronavirus pokazuje da mogu spriječiti širenje dezinformacija
Foto: safeinwarwickshire

Kao odgovor na poplavu lažnih vijesti i dezinformacija o epidemiji novog koronavirusa Covid-19, vodeće internetske platforme poduzele su do sad neviđene mjere za promoviranje pouzdanih informacija – mjere suprotne uobičajenoj praksi.

Reporteri bez granica (RSF) potiču ih da promoviraju pouzdane sadržaje bez obzira na to na šta se dezinformacije odnose.

Mjere poduzete za suzbijanje dezinformacija o Covid-19 pokazuju da platforme imaju kapacitet za provedbu strukturalnih odgovora na informacijski haos.

U budućnosti, RSF ih poziva da budu transparentniji o dostupnim mehanizmima za promoviranje pouzdanih informacija i da se obavežu na rutinsku upotrebu tih mehanizama. Ti mehanizmi trebaju se temeljiti na transparentnim načelima.

– Tokom velike javnozdravstvene krize pristup pouzdanim informacijama je od vitalnog značaja za zaštitu javnosti – ocijenio je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire, dodajući da novinarska sloboda i nezavisnost igraju centralnu ulogu te platforme moraju biti transparentne u smislu pravila koja reguliraju promoviranje pouzdanih informacija i takav pristup moraju nastaviti i u budućnosti.

Zbog toga je RSF razvio Institut za novinarstvo (JTI), koji je formulirao pokazatelje pouzdanih informacija da bi potaknuo upotrebu novinarskih metoda i poštivanje medijske etike. Platforme bi mogle uključiti JTI standard kao “faktor integriteta” u svoje algoritme.

Prema izvještaju američkog State Departmenta, koje je objavio Washington Post, između 20. januara (datuma kada su kineske vlasti prvi put prijavile prijenos koronavirusa s čovjeka na čovjeka) i 10. februara dva miliona poruka objavljeno je na Twitteru (7 posto ukupno) širile su teorije zavjere o koronavirusu.

Za borbu protiv tog fenomena, Twitter promovira provjerene naloge i korisnicima nudi “autoritativne” izvore informacija o koronavirusu.

Uz pomoć regionalnih i međunarodnih javnozdravstvenih organizacija, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), Facebook od 30. januara “ograničava dezinformacije i štetni sadržaj” o koronavirusu te je izmijenio svoj algoritam u svrhu uklanjanja stranica i grupa povezanih s koronavirusom te nudi alternativne izvore informacija.

Instagram i Google izmijenili su svoje postavke da bi promovirali provjerene informacije. YouTube nudi videozapise s informativnim podacima i pojačava napore na uklanjanju lažnih podataka. U pretragama vezanim za koronavirus, Pinterest nudi samo informacije koje je objavila WHO.

Izvor: RSF

About The Author