Urednica otpuštena zbog ‘intervjua’ sa Schumacherom koji je generirala umjetna inteligencija

Naslovnica časopisa donosi naslov – “Michael Schumacher: Prvi intervju!” sa slikom bivšeg svjetskog prvaka F1

Urednica otpuštena zbog ‘intervjua’ sa Schumacherom koji je generirala umjetna inteligencija
Foto: n1

Glavna urednica njemačkog tabloida Die Aktuelle dobila je otkaz zbog objave “intervjua” generiranog umjetnom inteligencijom s legendom Formule 1 Michaelom Schumacherom. Medijska grupa Funke – koja izdaje časopis – objavila je otkaz Anne Hoffmann i izvinila se porodici Schumacher.

– Ovaj neukusan i obmanjujući članak nikada se nije trebao pojaviti. Ni na koji način ne odgovara standardima novinarstva koje mi i naši čitatelji očekujemo od izdavača kao što je Funke – kazala je direktorica časopisa Funke Bianca Pohlmann.

Glavna urednica časopisa Die Aktuelle Anne Hoffmann bit će smijenjena sa svojih dužnosti s trenutnim učinkom, navodi se dalje.

Članak se fokusirao na opasnost koju umjetna inteligencija predstavlja za novinarstvo u njemačkim medijima. Naslovnica časopisa donosi naslov – “Michael Schumacher: Prvi intervju!” sa slikom bivšeg svjetskog prvaka F1. Manji naslov glasio je “Zvuči varljivo stvarno”.

U članku je jasno stajalo da je tabloid pisao o lažnom intervjuu koji je generirala web stranica koja je koristila alate umjetne inteligencije. Porodica Schumachera je potvrdila da planira pokrenuti pravni postupak protiv njemačkog časopisa.

Michael Schumacher, danas 54-godišnjak, živio je potpuno povučeno otkako mu je teška ozljeda mozga, tokom skijanja 2013. godine, ostavila ozbiljne dugotrajne zdravstvene posljedice. Od nesreće nije viđen u javnosti.

Izvor: DW

About The Author