Borba protiv lažnih vijesti na internetu da 5G izaziva koronu, a da je liječi sirće

Kriza zbog pandemije podstakla tehnološke gigante da otkriju da mogu učiniti neke stvari za koje su mislili da su nemoguće

Borba protiv lažnih vijesti na internetu da 5G izaziva koronu, a da je liječi sirće

Američki tehnološki giganti u suočavanju sa korona krizom pribjegavaju mjerama koje su doskora bile nezamislive, prenose evropski mediji.

Facebook je, kako prenosi AFP, najavio nove mjere borbe protiv dezinformacija na WhatsAppu, dok se mrežama i dalje šire lažne poruke o Covidu-19 koji navodno izazivaju 5G mreže, a liječi ga sirće.

Korisnici aplikacije odsada će moći da proslijede poruku samo jednom korisniku kako bi se ograničila njihova cirkulacija, najavila je kompanija dodajući da je primijećen “značajan porast dijeljenja poruka koje mogu doprinijeti širenju lažnih informacija”.

U Velikoj Britaniji je uništeno nekoliko antena i releja, a vlasti tvrde da društvenim mrežama kruži apsurdna teorija prema kojoj se novi koronavirus širi mrežom mobilne telefonije 5G.

U Africi WhatsAppom kruže informacije o ispiranju usta sirćetom koji ubija Covid-19 kao i tvrdnje da su crnci otporniji na zarazu.

U vrijeme ograničenja kretanja korištenje aplikacije je eksplodiralo, navodi AFP i dodaje da je Facebooks Instagramom, WhatsAppom i Messengerom krajem marta broj poruka povećao za više od 50 posto u najpogođenijim zemljama.

Tehnološki div je udvostručio kapacitete svojih servera i pokušava da istakne informacije pouzdanih izvora.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i više od 20 ministarstava zdravstva koriste WhatsApp za objavu informacija o pandemiji i poslali su već više od 100 miliona poruka.

Financial Times prenosi da je Silicijska dolina ojačala borbu protiv pandemije koronavirusa na neočekivane načine i da je, osim na donacije, kriza podstakla tehnološke gigatne da otkriju da u stvari mogu učiniti neke stvari za koje su mislili da su nemoguće.

Nadgledanje sadržaja i razmjena podataka sa zvaničnicima postalo je norma, a borba za povratak na stare navike počet će kada se pandemija završi. Twitter se odrekao zabrinutosti za slobodu govora i brzo prešao na uklanjanje tweetova te zabranio korisnike za koje vjeruje da šire dezinformacije.

Applova App Store, dizajnirana kao otvorena platforma, uklonila je nezvaničnee aplikacije za koronavirus.

Naredna faza bit će kontroverznija, ukazuje Financial Times i dodaje da vade na zapadu pozivaju velike tehnološke kompanije da pomognu u pronalaženju virusa, ali da takve ideje koči nedostatak odgovarajućih zakona o testiranju i privatnosti.

Dosadašnji alati manje su precizni od digitalnog praćenja kakvo se provodi u Kini i Južnoj Koreji. Googleov izvještaj o mobilnosti zajednice Covid-19 prikazuje anonimne podatke iz 131 zemlje iz kojih se vidi koliko su određena područja prometna ili tiha, dok Facebook platforma “Podaci za dobro” nudi slične alate.

Izvor: N1

About The Author

Arhiva

VIJESTI

Vijesti

Latest

Internetske platforme i ekstremizam

Potencijalni demonstranti mogu komunicirati na mnogo načina, a zatvaranje javnih kanala stvara rizik da se planiranje preseli u privatne ili šifrirane prostore koje je tijelima zakona teže nadzirati

NAJČITANIJE

Dnevni komentar, Dnevnici, Fake & Spin, Medijska i informacijska pismenost, Medijsko-političke analize, Naslovnica, Političke emisije, Twitter iz dana u dan

Latest

Koliko vrijedi djevičanstvo?

Nevinost u konačnici postaje društveni konstrukt, pitanje kontrole ženske seksualnosti i legitimnog prijenosa imovine. Vlasnik bi u toj priči uvijek trebao da bude muškarac