EU pozvana da osigura hitne vize za ruske i bjeloruske novinare koji bježe od represije

Hitno potrebna akcija kako bi se osiguralo da ruski nezavisni mediji ne budu potpuno uništeni

EU pozvana da osigura hitne vize za ruske i bjeloruske novinare koji bježe od represije
Foto: Medtecheurope.org

Organizacije koje okupljaju novinare širom svijeta pozvale su države članice Evropske unije da pruže globalni primjer podrške slobodi medija u krizi proširenjem hitnog skloništa i izuzeća od vize za ruske novinare koji bježe iz zemlje, kao i za bjeloruske novinare koji traže utočište od rata i represije.

Nezavisni novinari i mediji u Rusiji trenutno proživljavaju najtežu i najopsežniju represiju u posljednjih trideset godina. Vodeće televizijske kuće su ušutkane ili zatvorene, deseci web-stranica su blokirane,  zabranjena je upotreba riječi “invazija” ili “rat”, dok bi zbog ovog zakona novinari mogli biti zatvoreni na do 15 godina.

Više od 150 ruskih novinara od tada je pobjeglo iz zemlje strahujući za svoju sigurnost i slobodu, a s obzirom da obračun ne pokazuje znakove jenjavanja, vjerojatno će ih biti još više.

Do sada je većina novinara otišla u susjedne zemlje koje omogućavaju bezvizni ulazak ruskim državljanima: Tursku, Gruziju i Azerbajdžan.

Hitno je potrebna akcija kako bi se osiguralo da ruski nezavisni mediji ne budu potpuno uništeni zbog čega su ove organizacije pozvale sve države članice Evropske unije da ponude sigurno utočište za disidentske ruske novinare kako bi ponovno uspostavili svoje operativne baze i nastavili s izvještavanjem.

– Države EU moraju napraviti iznimke kako bi novinarima i njihovim porodicama dale hitne vize. Uz finansijsku podršku ukrajinskim medijima, vlade EU trebale bi osigurati sredstva za pomoć ruskim redakcijama da se presele na sigurno – rečeno je u zajedničkom pozivu.

Izuzeća od viza također bi trebala biti proširena na nezavisne bjeloruske novinare, koji su u posljednjih godinu i pol dana podvrgnuti sličnom represivnom udaru pod vodstvom predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Masovna hapšenja i prijetnja krivičnim progonom doveli su do egzodusa bjeloruskih novinara, uključujući i u susjednu Ukrajinu. Dok je ukrajinskim novinarima koji bježe od rata trenutno dozvoljen ulazak u zemlje Eu bez viza, njihove bjeloruske kolege zarobljene su i ne mogu tražiti sigurnost unutar granica EU-a.

Evropska unija je već pokazala jedinstvo u svom odgovoru na krvavu invaziju Rusije na Ukrajinu. Iako je potrebno učiniti još mnogo toga, hvale je vrijedna podrška država članica da pomognu u preseljenju ukrajinskih novinara koji bježe od krvoprolića.

– Sada je potreban sličan prikaz evropskog jedinstva u pomaganju nezavisnim ruskim i bjeloruskim novinarima. Ako im se dopusti da se presele unutar demokratskog pravnog okvira Evropske unije i ponovno izgrade svoje redakcije u egzilu, ovi nezavisni mediji mogu imati šanse za opstanak – dodaje se u pismu.

Pismo su potpisali ARTICLE 19, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Federation of Journalists (IFJ), International Press Institute (IPI) i OBC Transeuropa.

Izvor: IFJ

About The Author