Prince Harry podnosi tužbu za kršenje privatnosti protiv izdavača novina Daily Mail

Medijski napadi bili su jedan od razloga zbog kojih su se Harry i Meghan povukli s kraljevskih dužnosti i preselili u Kaliforniju

Prince Harry podnosi tužbu za kršenje privatnosti protiv izdavača novina Daily Mail

Britanski princ Harry iznenadno se pojavio na Visokom sudu u Londonu kada su on i još šest visokih ličnosti pokrenuli tužbu protiv izdavača lista Daily Mail zbog godina navodnog prisluškivanja telefona i kršenja privatnosti.

Harry, mlađi sin kralja Charlesa, pokrenuo je tužbu protiv Associated Newspapers, kao i pjevač Elton John, njegov suprug i režiser David Furnish, te glumice Elizabeth Hurley i Sadie Frost.

Oni navode da su bili žrtve “brojnih nezakonitih radnji” koje su počinile novine Associated Newspapeara Daily Mail i Mail on Sunday, navode njihovi advokati u izvodima podnesaka upućenih sudu.

To je uključivalo hakiranje poruka na mobilnim telefonima, prisluškivanje poziva, dobijanje privatnih informacija kao što su medicinski kartoni prevarom ili “klevetanje”, korištenje privatnih istražitelja za nezakonito pribavljanje informacija, pa “čak i naručivanje provale i ulaska u privatnu imovinu”.

Navodna aktivnost trajala je od 1993. do 2011. godine, “čak se nastavila i nakon 2018. godine”, tvrde advokati. Associated Newspapers je saopćio da “potpuno i nedvosmisleno” negira optužbe. Također, traži se da se slučaj odbaci.

U podnescima na sudu, navodi se da su tvrdnje zasnovane na zaključcima, a ne na dokazima, i da su podnosioci tužbe dali malo ili nimalo dokaza o nezakonitom prikupljanju informacija od strane njegovih novinara što medijska kuća odlučno negira.

U svojoj tvrdnji Harry optužuje novine za korištenje nezakonitih sredstava za dobivanje priča o njemu barem od početka 2001. godine do barem kasne 2013. godine, te je rekao da su njegov brat William i majka Williamove supruge Kate također bili meta.

Navodi se da su tražili informacije o detaljima privatnog leta njegove bivše djevojke Chelsy Davy, hakirali poruke govorne pošte na mobitelu i prisluškivali fiksne telefone njegovih prijatelja, prisluškivanjem jednog od njih Guya Pellyja.

Radnje su značile da je “u velikoj mjeri lišen važnih aspekata svojih tinejdžerskih godina”, a sumnja i paranoja koje su izazvale dovele su do toga da je izgubio prijatelje jer su “svi postali ‘osumnjičeni'”, stoji u tvrdnji.

Nezakoniti pokušaji da se saznaju pojedinosti kraljevskih privatnih planova putovanja također su bili značajan sigurnosni rizik “što je bilo krajnje neodgovorno koliko i opasno”, navodi se u dokumentu.

Izdavačevi advokati tvrde da ove optužbe padaju izvan vremenskog ograničenja za pravni postupak i da neke krše nalog donesen tokom jednogodišnje javne istrage o standardima medija koja je započela 2011. godine.

Ta istraga, koju je vodio viši sudac Brian Leveson, uslijedila je nakon bijesa zbog novinara koji su hakirali poruke govorne pošte. Skandal je doveo do zatvaranja tabloida News of the World Ruperta Murdocha 2011. godine, a kasnije i zatvaranja njegovog bivšeg urednika.

Medijski napadi bili su jedan od razloga zbog kojih su Harry i Meghan, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, povukli s kraljevskih dužnosti i preselili u Kaliforniju u potrazi za novim životima i karijerom.

Napali su medije i u svojoj nedavnoj šestodijelnoj Netflixovoj dokumentarnoj seriji i u Harryjevim memoarima “Spare”, a najnoviji slučaj jedan je od niza tekućih tužbi u koje je on uključen.

Izvor: Reuters

About The Author