Elon Musk prodaje dionice Tesle u vrijednosti od 6,9 milijardi dolara dok se bliži suđenje za Twitter

Musk je pokrenuo protutužbu protiv Twittera, optužujući platformu da je namjerno pogrešno dala broj spam računa na platformi

Elon Musk prodaje dionice Tesle u vrijednosti od 6,9 milijardi dolara dok se bliži suđenje za Twitter

Izvršni direktor Tesle Elon Musk prodao je 6,9 ​​milijardi dolara dionica u Tesli nakon što je priznao da bi mu mogla trebati sredstva ako izgubi pravnu bitku s Twitterom i bude prisiljen kupiti platformu društvenih medija.

Musk je odustao je od 44 milijarde dolara vrijednog ugovora o kupovini Twittera u julu, ali je kompanija pokrenula tužbu zahtijevajući od njega da dovrši posao. Suđenje će se održati u Delawareu u oktobru.

– U (nadajmo se malo vjerojatnom) slučaju da Twitter prisili zaključivanje ovog ugovora važno je izbjeći hitnu prodaju dionica Tesle – rekao je Musk u tweetu.

U drugim komentarima na Twitteru, Musk je odgovorio sa “da” na pitanje da li je završio s prodajom dionica Tesle. Također je rekao da će ponovno kupiti dionice Tesle ako se posao s Twitterom ne zaključi.

Musk je uložio više od 30 milijardi dolara vlastitog novca u finansiranje posla, a više od sedam milijardi dolara od ukupnog iznosa osigurao je niz saradnika uključujući tehnološkog tajkuna Larryja Ellisona, državni investicijski fond Katara i najveću svjetsku berzu kriptovaluta Binance.

Musk, najbogatija osoba na svijetu, prodao je dionice Tesle u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara u aprilu i tada je rekao da se ne planira daljnja prodaja. No od tada su pravni stručnjaci sugerirali da će Musk vjerojatno prodati više dionica Tesle, ako bude prisiljen dovršiti spor oštrom kaznom.

Prošle sedmice Musk je pokrenuo protutužbu protiv Twittera, optužujući platformu da je namjerno pogrešno brojala broj spam računa na platformi. Twitter je stalno izjavljivao da je broj spam računa na njegovoj usluzi manji od pet posto njegove korisničke baze, koja trenutno iznosi nešto manje od 238 miliona.

Pravni stručnjaci rekli su da će Musku biti teško uvjeriti suca da problem neželjene pošte na Twitteru predstavlja “materijalan negativan učinak kompanije” koji značajno mijenja njenu vrijednost – i stoga poništava ugovor.

Musk je prodao oko 7,92 miliona dionica Tesle između 5. i 9. augusta, prema višestrukim podnescima. Sada posjeduje 155 miliona dionica Tesle ili nešto manje od 15 posto proizvođača električnih automobila.

Najnovije prodaje dovele su ukupnu Muskovu prodaju dionica Tesle na oko 32 milijarde dolara u manje od godinu dana. Međutim, Musk je i dalje ispred Jeffa Bezosa kao najbogatiji čovjek na svijetu s procijenjenim bogatstvom od 250 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Dionice Tesle porasle su gotovo 15 posto otkako je proizvođač automobila 20. jula izvijestio o zaradi većoj od očekivane, čemu je također pomogao i klimatski zakon Bidenove administracije koji bi, ako bude usvojen, ukinuo gornju granicu poreznih olakšica za električna vozila.

Izvor: The Guardian

About The Author