BH novinari uputili javni apel medijima u BiH da prijave svaku vrstu pritiska

Još snažnija radikalizacija javnog komunikacijskog prostora uslijedit će u periodu zvanične, izborne kampanje u septembru

BH novinari uputili javni apel medijima u BiH da prijave svaku vrstu pritiska

Udruženje BH Novinari apeliralo je na medijske radnike u Bosni i Hercegovini da svaku vrstu političkih, interesnih ili ideoloških pritisaka, prijetnji ili zastrašivanja prijave Liniji za pomoć novinarima Udruženja, kao i nadležnim policijskim i pravosudnim istražnim organima.

Udruženje je uputilo ovaj apel potaknuto pojačanim tenzijama u javnom prostoru i iskustvima ranijih predizbornih perioda, obilježenih pritiscima na novinare u Bosni i Hercegovini.

– Vrijeme pred nama bit će izazovno za novinarsku struku. Jačanje nacionalizma, političke manipulacije, ideološke konfrontacije i prijetnje, samo su neki od fenomena koje možemo očekivati u predizbornom periodu – navode iz tog strukovnog udruženja.

Ovakvim slučajevima, kažu, već se svjedoči, još snažnija radikalizacija javnog komunikacijskog prostora uslijedit će u periodu zvanične, izborne kampanje u septembru.

– Vodeći nacionalni lideri već su jedan broj medija uvukli u svoje političke igre, tretiraju ih kao moćno sredstvo političke i nacionalističke propagande, a ne profesionalnog i objektivnog izvještavanja u interesu cjelokupne javnosti – saopćeno je iz Udruženja.

Upravni odbor BH novinara napominje da svjedočimo također nekritičkom prenošenju izjava političara, ostrašćenih i takozvanih analitičara i stručnjaka, kao i direktnom kopiranju njihovih statusa s društvenih mreža u medijske sadržaje, bez novinarske analize i pluralističkog pristupa.

– Ovakvi postupci urednika ozbiljno dovode u pitanje javnu funkciju i kredibilitet medija, a građane lišavaju osnovnog ljudskog prava na pristup objektivnim, sveobuhvatnim i tačnim informacijama – stava su u Udruženju.

Apelirali su stoga na medije da u interesu demokratskog razvoja društva, novinarske etike i standarda struke, u ovo osjetljivo vrijeme biraju sagovornike kojima dodjeljuju ekspertski ili informativni prostor, da objektivno, privrženo miru, demokratiji i vladavini prava obavljaju svoj posao, uz potreban kritički pristup i jednaku distancu prema svim sagovornicima.

– Ohrabrujemo vas da ostanete moćna snaga društvenog korektiva, te da računate na strukovno savezništvo i profesionalnu podršku – stoji u apelu Upravnog odbora BH novinara.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima imaju mrežu 22 advokata iz svih dijelova države. Putem BH novinara, medijski radnici se mogu obratiti mreži advokata već danas i koristiti njihovu besplatnu pravnu i stručnu pomoć u slučaju napada, prijetnji ili pokušaja političkih i nacionalnih lidera na prisilu na rad u njihovom interesu, a ne u interesu javnosti i građana.

Izvor: Udruženje BH Novinari

About The Author