Kanadski institut traži zabranu negiranja genocida u Srebrenici na Facebooku

Više od 50 država širom svijeta u parlamentarnim rezolucijama potvrdilo je genocid u Srebrenici

Kanadski institut traži zabranu negiranja genocida u Srebrenici na Facebooku
Foto: kulturasjecanja.org

Zabranu negiranja genocida u Srebrenici na društvenoj mreži Facebook zatražio je Institut za istraživanje genocida Kanada. Taj Institut od Facebooka traži da zabrani sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici.

Iz Instituta, u pismu upućenom vlasniku i direktoru te društvene mreže Marku Zuckerbergu navode da poštuju njegovu borbu ‘protiv opasnih teorija zavjera i poricanja holokausta’ i traže da se napravi još jedna promjena pravila o govoru mržnje.

Facebook je prije nekoliko dana zabranio negiranje ili izvrtanje činjenica o holokaustu na toj društvenoj mreži. Ova kompanija je saopćila da će, ljude koji budu pretraživali holokaust usmjeravati na vjerodostojne izvore.

– Svjedoci smo da se vaša platforma sve više koristi za kontinuirano, organizirano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici. Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno su presudili da je masakr u Srebrenici bio genocid, koji nije bio ograničen samo na muškarce, već je uključivao žene i djecu, a najmlađa žrtva je bila novorođena beba – pišu iz Instituta za istraživanje genocida u Kanadi u pismu upućenom Zuckerbergu.

Podsjećaju na to da je ‘više od 50 država širom svijeta svojim parlamentarnim rezolucijama potvrdilo genocid u Srebrenici”.

S obzirom na sudske presude i rezolucije te u znak poštovanja i sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, iz Instituta smatraju da bi na ovoj društvenoj mreži trebalo da bude zabranjeno i onemogućeno poricanje genocida.

– Oni koji negiraju genocid u Srebrenici putem vaše platforme ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživjelim žrtvama genocida, što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida – navodi se u pismu Instituta za istraživanje genocida Kanada.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author