Novinari u Italiji suočeni s novim nasiljem u pokrivanju protesta

Zlostavljanje novinara koji pokrivaju demonstracije postaje više norma nego anomalija

Novinari u Italiji suočeni s novim nasiljem u pokrivanju protesta

Partneri Brzog odgovora na slobodu medija (MFRR) izrazili su zabrinutost zbog novog niza nasilnih napada i prijetnji novinarima i medijskim radnicima koji su izvještavali s protesta protiv vladinih mjera povezanih s pandemijom u cijeloj Italiji.

Nekoliko incidenata nasilja prema medijima prijavljeno je u Rimu 9. oktobra, kada su novinari i fotoreporteri napadnuti dok su izvještavali o protestima grupa protiv vakcina i krajnje desnice protiv vladinih mjera prema kojima se od svih radnika zahtijeva da nose digitalni certifikat o Covidu.

Fotoreporter Francesco Cocco, saradnik dnevnih novina Il Foglio, rekao je da ga je uniformirani policajac namjerno udario nogom u prepone i ozlijedio dok je izvještavao s protesta u Rimu.

Istog dana, policija je udarila Flaviu Amabile, novinarku dnevnih novina La Stampa, dok je izvještavala o protestu u blizini Piazze del Popolo. Nju i drugog fotoreportera policajac je udario pendrekom iako je bilo vidljivo da su medijski djelatnici.

Također, fotoreportera la Repubblice Alessandra Serranòa napao je učesnik protesta. Na video snimkama vidi se kako Serranò drži improvizirani štit dok muškarac nasilno zamahuje lopatom prema njemu. Odvezen je na hitnu pomoć s lakšim ozljedama.

Novinarku Saru Giudice i kolege s La7 Piazzapulita napali su učesnici protesta. Policija je potvrdila da je 52-godišnjak optužen za nanošenje teških ozljeda. Sudsko ročište zakazano je za 10. decembra.

Dva dana kasnije, 11. oktobra, ekipi emitera Tgr Rai prijećeno je i oštećena im je oprema dok su izvještavali o protestima u blizini luke u Trstu. Novinarki Alessandri Zigaini oteli su mikrofon iz ruke i bacili ga. Tokom protesta demonstranti su se zaustavili ispred sjedišta Raija i uzvikivali slogane protiv medija i uvrede.

Medijske organizacije pridružile su se grupama za zaštitu talijanskih novinara u snažnom osuđivanju incidenata nasilja nad medijima. Zabrinjavajuće je što su ovakvi napadi podcrtali dosljedne prijetnje s kojima se novinari u Italiji suočavaju izvještavajući o protestima.

Tokom pandemije, organizacije MFRR-a dokumentirale su desetke napada i prijetnji protiv novinara i medijskih radnika od strane učesnika protesta u različitim dijelovima zemlje te ocjenjuju da zlostavljanje novinara koji pokrivaju demonstracije postaje više norma nego anomalija.

Stoga su pozvali talijansku vladu da hitno poduzme mjere za poboljšanje sigurnosti novinara koji prate proteste, naglašavajući da očigledno postoji potreba za poboljšanjem medijske pismenosti javnosti kako bi bolje razumjeli ulogu medija, ali i kako bi se pravilno istraživala i procesuirala djela nasilja i uznemiravanja.

Napominju u saopćenju i da se svaki čin policijske brutalnosti mora brzo i na odgovarajući način biti istražen kroz odgovarajući disciplinski postupak.

Izvor: Evropska federacija novinara

About The Author