Facebook planira zaposliti 10.000 osoba u Evropi za izgradnju ‘metaverza’

Društvena mreža nije jedina koja radi na metaverzi, a Facebook je priznao da ga niti jedna kompanija neće posjedovati i upravljati njome

Facebook planira zaposliti 10.000 osoba u Evropi za izgradnju ‘metaverza’

Facebook planira zaposliti 10.000 radnika u Evropskoj uniji u sljedećih pet godina kako bi radili na novoj platformi koja obećava virtualno povezivanje ljudi, ali bi mogla izazvati zabrinutost zbog privatnosti i činjenice da bi mogla steći veću kontrolu u životu ljudi na internetu.

Kompanija je na svom blogu najavila da će ti visokokvalificirani radnici pomoći u izgradnji “metaverza”, futurističkog pojma za povezivanje na internetu koje koristi proširenu i virtualnu stvarnost.

Rukovoditelji Facebooka metaverzumu su proklamirali kao sljedeću veliku stvar nakon mobilnog interneta, iako je njihov uspjeh labav u predviđanju budućih trendova.

Očekivanja koja je izvršni direktor Mark Zuckerberg naveo prije četiri godine poput virtualnog odmora s voljenima putem slušalica ili korištenjem kamere na pametnom telefonu do sada se nisu ostvarila.

Facebook ima problema i u borbi protiv monopola, nakon svjedočenja uzbunjivačice, ali i problemima kako se nositi s političkim dezinformacijama vezanim uz vakcine.

– Dok započinjemo putovanje oživljavanja metaverza, potreba za visoko specijaliziranim inženjerima jedan je od najhitnijih prioriteta Facebooka – prema objavi na blogu Nicka Clegga, potpredsjednika za globalna pitanja.

Facebook namjerava zaposliti inženjere u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Poljskoj, Nizozemskoj i Irskoj.

Ova društvena mreža nije jedina koja radi na metaverzi, a Facebook je priznao da ga niti jedna kompanija neće posjedovati i upravljati njome.

No, postoji zabrinutost da bi Facebook i nekoliko drugih tehnoloških divova iz Silicijske doline na kraju monopolizirali metaverzum i koristili ga za prikupljanje i zaradu od ličnih podataka.

Facebook je prošlog mjeseca najavio ulaganje od 50 miliona dolara za finansiranje globalnih istraživanja i partnerstva s grupama za građanska prava, neprofitnim organizacijama, vladama i univerzitetima za razvoj proizvoda vezanih za metaverzum.

No, kompanija je dodala kako će vjerojatno trebati 10 do 15 godina da se “u potpunosti realiziraju” mnogi od tih proizvoda.

Izvor: AP/ABC

About The Author