Izrael produžio zabranu Al Jazeere za 45 dana

Emitiranje mreže na kablovskim i satelitskim platformama i pristup njezinim web stranicama ostat će blokirani

Izrael produžio zabranu Al Jazeere za 45 dana
Foto: Al Jazeera

Izraelsko regulatorno tijelo za telekomunikacije u nedjelju je produžilo zabranu rada Al Jazeere u Izraelu na još 45 dana nakon što se vlada složila da emitiranje te katarske TV predstavlja prijetnju sigurnosti.
Sud u Tel Avivu prošle sedmice je potvrdio početnu 35-dnevnu zabranu rada Al Jazeere u Izraelu, koju je uvela vlada iz razloga nacionalne sigurnosti, a koja je istekla u subotu.
U odvojenoj presudi o peticiji Al Jazeere protiv zabrane emitiranja, izraelski Vrhovni sud opisao je mjeru protiv emiterskog kanala koji podržava Katar kao “postavljanje presedana”.

Dao je izraelskoj vladi rok do 8. augusta da ponudi argumente “zašto se ne bi trebalo utvrditi da je Zakon o sprječavanju stranog emitera da nanese štetu nacionalnoj sigurnosti” ništavan.

Al Jazeera je rekla sudu da ne potiče nasilje ili terorizam. Kanal, koji je kritizirao izraelske vojne operacije u Gazi, rekao je da planira uložiti žalbu na posljednje produženje zabrane.
Emitiranje mreže na kablovskim i satelitskim kompanijama i pristup njezinim web stranicama ostat će blokirani, saopćilo je izraelsko Ministarstvo komunikacija.
– Nećemo dopustiti da teroristički kanal Al Jazeera emitira iz Izraela i ugrozi naše borce – rekao je ministar Shlomo Karhi, dodajući da ga je zakon ovlastio kao ministra komunikacija da poduzme takve mjere protiv stranih televizijskih kuća.
– S obzirom na ozbiljnost štete po sigurnost države, uvjeren sam da će se nalozi za zatvaranje produžiti iu budućnosti – rekao je.

Sudac Shai Yaniv rekao je da je dobio dokaze, koje nije precizirao, o dugotrajnoj i bliskoj vezi između palestinske grupe Hamas i Al Jazeere, optužujući kanal za promoviranje ciljeva Hamasa.
Al Jazeera je objavila da “odbacuje sve ministrove tvrdnje i optužbe”.
Izraelske vlasti pretresle su hotelsku sobu u Jeruzalemu koju je Al Jazeera koristila kao svoj ured 5. maja i rekle da prekidaju operaciju za vrijeme trajanja rata u Gazi.
Izvor: Reuters

About The Author