Elektroprivreda će nastaviti naplaćivati RTV pretplatu u FBiH

Javnim emiterima BHRT-u i FTV-u dat rok od 60 dana da dogovore raspodjelu prihoda

Elektroprivreda će nastaviti naplaćivati RTV pretplatu u FBiH

Bosanskohercegovačka radiotelevizija (BHRT) i Radiotelevizija Federacije Bosne i Hercegovine (FTV) su postigli dogovor o nastavku prikupljanja sredstava od RTV takse te je potpisan novi ugovor sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto je o tome obavijestio javnost, kazavši kako mu je drago da je “razum prevladao između BHRT-a i FTV-a”.

Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović je za Klix.ba kazao da je potpisan sporazum prema kojem će novac od RTV takse biti prikupljan od 1. marta, a novac bi trebao stajati na računu Elektroprivrede BiH dok javni emiteri između sebe ne dogovore način raspodjele novca.

– Emiteri imaju rok od 60 dana da dogovore svoje međusobne odnose. Elektroprivreda će novac zadržati na računu i kada se emiteri dogovore onda će biti potpisan aneks ugovora. To je prvi korak da se ne gubi novac. Nadam se da će biti dovoljno pameti i mudrosti da se dogovaramo – rekao je Karamehmedović.

Direktor BHRT-a je kazao kako će timovi dva javna emitera odmah nastaviti razgovore o načinu raspodjele novca, a ministar Forto je najavio i rad na novom zakonu koji bi osigurao održivo rješenje za javni RTV servis.

–  Osigurali smo podršku javnom servisu, prikupljanje pretplate unutar FBiH, a sada je potrebno raditi na novom zakonu koji će osigurati dugoročno održiv javni servis u cijeloj zemlji, baš kao što je praksa u ostatku Evrope – kazao je Forto.

Ipak pitanje donošenja novog zakona jedno je od težih političkih pitanja u BiH. Republika Srpska ne krije da ne podržavaju usvajanje novog zakona i jačanje BHRT-a. Također, iz Hercegovine je poručeno da oni žele javni emiter na hrvatskom jeziku, a ne snažniji BHRT, što bi trebao biti cilj novog zakona.

Izvor: Klix

About The Author