Preminuo profesor emeritus Esad Zgodić

Utemeljivač je Historije socijalne i političke misli u Bosni i Hercegovini kao nastavne discipline na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

Preminuo profesor emeritus Esad Zgodić

Profesor emeritus Esad Zgodić preminuo je u 74. godini u Sarajevu. Rođen je 1950. godine u Goraždu. U Doboju je završio osnovnu školu i gimnaziju, a kasnije Filozofski fakultet – Odsjek za filozofiju i sociologiju Univerziteta u Sarajevu. Nakon studija zaposlio se 1974. u Radničkom univerzitetu u Doboju, odnosno u njegovom Centru za društveno-političko obrazovanje.

Od sredine 1992. do marta 1995. profesionalni je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH. Bio je volonterski član i predsjednik Gradskog odbora SDP BiH Sarajevo, a potom član Kantonalnog odbora SDP. Poslije izbora u novembru 2000. godine bio je poslanik u Parlamentu Federacije BiH. Objavio je 32 knjige.

Bio je član redakcije i predsjednik savjeta časopisa “Lica”, član Izdavačkog savjeta lista “Komunist”, član redakcija časopisa “Sveske” i “Značenja” te glavni i odgovorni urednik Godišnjaka BZK “Preporod” i časopisa “Socijaldemokrat”, koji je na njegovu inicijativu i pokrenut.

Od 1977. godine bavi se publicistikom objavljujući tekstove različitog žanra u brojnim listovima, sedmičnicima, časopisima i bosanskohercegovačkoj naučnoj periodici.

Utemeljivač je Historije socijalne i političke misli u Bosni i Hercegovini kao nastavne discipline na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gdje je umirovljen kao redovni profesor.

Izvor: Agencija Anadolija

About The Author