Izvršni direktor OpenAI-ja pozvao tehnološku industriju da podrži kolege muslimane

Altman je kazao da tehnološka industrija treba biti ujedinjena u podršci kolegama

Izvršni direktor OpenAI-ja pozvao tehnološku industriju da podrži kolege muslimane
Foto: Wikipedia

Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman izjavio je da je pripadnicima muslimanske i arapske zajednice u tehnološkoj industriji neugodno da govore o svojim nedavnim iskustvima, bojeći se reakcije i štete po svoje karijere, pozivajući se na utjecaj izraelskog rata na Gazu.

– Muslimanske i arapske (posebno palestinske) kolege u tehnološkoj zajednici s kojima sam razgovarao osjećaju se nelagodno kada govore o svojim nedavnim iskustvima, često iz straha od odmazde i narušenih izgleda za karijeru – napisao je Altman na platformi X.

Naglašavajući potrebu za jedinstvom unutar tehnološke industrije kako bi se podržale ove kolege, Altman je dodao da “industrija treba da bude ujedinjena u podršci ovim kolegama”.

– Ovo je užasno vrijeme. I dalje se nadam stvarnom i trajnom miru, a da u međuvremenu možemo da se odnosimo jedni prema drugima sa empatijom – rekao je Atlman.

Ispod objave je dodao „Ja sam Jevrej. Vjerujem da je antisemitizam značajan i rastući problem u svijetu i vidim da se mnogo ljudi u našoj industriji zalažu za mene, što duboko cijenim. Vidim mnogo manje toga za muslimane”.

Izvor: Agencija Anadolija

About The Author