Novinari ubijeni u Meksiku i Kolumbiji

Ni u jednom od dva slučaja počinioci nisu identificirani što potiče kulturu nekažnjivosti ubistava novinara

Novinari ubijeni u Meksiku i Kolumbiji
Foto: CNN / Ilustracija

Reportera Gerarda Torresa Rentería (59) ustrijelili su ljudi koji su ušli u njegov dom u Acapulcu u Meksiku, najopasnijoj zemlji bez rata za novinarsku profesiju. Za sada nema uhapšenih, a motivi zločina nisu poznati.

Njega je ubila naoružana grupa koja je ušla u njegovu kuću. Ispalili su nekoliko metaka dok ga nisu ubili. Zasad nije poznato je li mu novinar ranije prijetio, kao ni šta je motiv zločina.

Torres Rentería je bio reporter i snimatelj Telemunda, te dopisnik TV Azteca i agencije Reuters. Iako je formalno penzioniran iz novinarske djelatnosti, neki meksički portali navode da je nastavio raditi kao komunikator za lokalne medije.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) navodi da ovaj zločin Meksiko ponovno stavlja u centar rasprave o nasilju nad medijskim djelatnicima. Također zahtijeva da nadležni pronađu počinitelje i nalogodavce te razjasne razloge zbog kojih je novinar ubijen.

U međuvremenu u Kolumbiji je ubijen novinar Luis Gabriel Pereira (29) kada su ga dvije osobe presrele na motociklu u Córdobi i ustrijelile ga iz neposredne blizine. Odgovorni još nisu pronađeni, a vlasti nude nagradu za tačne informacije o identitetu tih osoba.

Pereira je vodio lokalnu stranicu s vijestima na Facebooku pod nazivom Notiorense, gdje je nedavno objavio ime navodnog počinitelja ženskog ubistva. Iako je njegovo novinarsko djelovanje novijeg datuma, ne može se isključiti da je njegov informativni rad bio motiv ubistva, kaže iz IFJ-a.

U izjavama za nacionalne medije Jorge Velázquez predsjednik Kolumbijske federacije novinara, uvjeravao je da “postoje cenzura i autocenzura”, te se u nekim slučajevima suzdržavaju od izvještavanja o bilo kakvoj vrsti vijesti vezanih uz korupciji ili pitanjima javnog reda.

Ne treba zaboraviti da je prije kratkog vremena Rafael Emiro Moreno ubijen u istoj regiji zbog istraga koje je provodio, što predstavlja nedavni presedan koji se mora uzeti u obzir kako bi se izbjegla nekažnjivost.

Izvor: IFJ

About The Author