Irish Times se izvinio zbog članka koji je napisala umjetna inteligencija

U članku se optužuju Irkinje koje su koristile lažni ten da se rugaju onima s prirodno tamnom puti

Irish Times se izvinio zbog članka koji je napisala umjetna inteligencija
Foto: Daily Star

 

Irish Times se izvinio zbog objavljivanja članka koji je napisala umjetna inteligencija. Urednik Ruadhán Mac Cormaic rekao je da je postao žrtva “namjerne i koordinirane obmane” koja je pokazala potrebu za jačom kontrolom.

– Bilo je to kršenje povjerenja između Irish Timesa i njegovih čitatelja i iskreno nam je žao. Incident je istaknuo šupljine u našim postupcima prije objavljivanja. Moramo ih učiniti boljima. Također je naglasio jedan od izazova koje donosi umjetna inteligencija za novinske kuće. Mi ćemo, kao i drugi, učiti i prilagođavati se – dodao je.

Novine su objavile mišljenje saradnice pod imenom Adriana Acosta-Cortez 11. maja. U članku se optužuju Irkinje koje su koristile lažni ten da se rugaju onima s prirodno tamnom puti. Acosta-Cortez je opisana kao 29-godišnja zdravstvena radnica iz Ekvadora koja je živjela u sjevernom Dublinu.

Novine su izbrisale mišljenje u roku od nekoliko sati. “Kao u bilo kojoj operaciji vijesti 24/7, nekim danima radimo bolje od drugih, ali prošlog četvrtka smo gadno pogriješili”, rekao je Mac Cormaic. Članak je bio drugi najčitaniji članak u novinama i potaknuo je raspravu na radiju i društvenim mrežama.

Osoba koja kontrolira Acosta-Cortez Twitter račun rekla je Guardianu da su Irci, studenti i identificirani kao nebinarni. Rekli su da su stvorili osobu Acosta-Cortez prenamjenom Twitter računa, koji datira iz februara 2021. godine, korištenjem nekih španskih i praćenjem ekvadorskih medija.

Rekli su da su upotrijebili GPT-4 za izradu približno 80 posto članka i generator slika Dalle-E 2 za izradu profilne slike novinarke.

Izvor: The Guardian

About The Author