Rezultati testiranja na Covid-19 i putem Viber aplikacije

Čim rezultati testa budu uneseni u jedinstveni informacioni sistem, korisniku se automatski dostavljaju rezultati analize

Rezultati testiranja na Covid-19 i putem Viber aplikacije
Foto: N1

 

Kako bi olakšao rad zdravstvenim ustanovama i poboljšao uslugu osiguranicima, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ponudio je inovativno rješenje – dostavljanje rezultata testiranja na Covid-19 pacijentima putem Viber aplikacije, što je usluga koja je jedinstvena u regiji.

Osiguranici Zavoda su ponekad i danima nakon testiranja, čekali informaciju o rezultatima testiranja, a u periodu čekanja opravdano su opterećavali i timove porodične medicine stalnim pozivima. To novo rješenje je veoma jednostavno i praktično, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Prilikom uzimanja uzorka za testiranje na Covid-19 u ambulanti JU Dom zdravlja KS pacijent navede broj mobitela na koji će se rezultat dostaviti. Nakon toga, počinje proces aktivacije usluge za pacijente, a korisniku se dostavljaju podaci potrebni za registraciju i aktivaciju Viber računa.

Po završetku aktivacije, korisnik biva obaviješten o uspješnoj aktivaciji usluge i preostaje mu samo da čeka rezultate svog testiranja.

– Čim rezultati testa budu uneseni u naš jedinstveni informacioni sistem, korisniku se automatski dostavljaju rezultati analize, te u slučaju pozitivnog rezultata testa i instrukcije Zavoda za javno zdravstvo KS – pojašnjavaju iz Zavoda.

Procedura za aktiviranje usluge je krajnje jednostavna, a cjelokupan proces je potpuno automatiziran i predstavlja nadogradnju već ranije uspostavljene mobilne aplikacije za uzimanje uzoraka u Covid ambulantama

Ova usluga u funkciji je od kraja prošle sedmice, a već je realizirano više stotina aktivacija i dostavljenih rezultata.

Aplikacija pored ostalog omogućava smanjenje velike opterećenosti timova porodične medicine koji su do sada pacijente lično obavještavali o rezultatima.

Viber aplikacija pacijentima omogućava da u stvarnom vremenu saznaju rezultate testiranja, te tako značajno skrate stresni period iščekivanja rezultata, a u slučaju pozitivnog testa dobiju i važne informacije o daljem postupanju.

Izvor: Zavoda zdravstvenog osiguranja KS

About The Author