Srebrenica 2023. godine i mediji u Republici Srpskoj

Tog dana saobraćaj je bio frekventan, ali bez većih zastoja

Srebrenica 2023. godine i mediji u Republici Srpskoj

„Komemorativni skup održan danas u Memorijalnom centru Potočari, koji su obezbjeđivali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, protekao je mirno i bezbjedno.

Policijska uprava Zvornik nosilac je aktivnosti obezbjeđenja komemorativnog skupa u Potočarima, na području opštine Srebrenica, a bezbjednom održavanju skupa značajan doprinos su dali sami učesnici, kao i građani, te sve bezbjednosne agencije BiH, naveli su iz ove Policijske uprave.

‘Iako je na magistralnim i regionalnim putevima podrinjske regije saobraćaj bio frekventan, tokom trajanja skupa, obezbijeđeno je njegovo normalno i nesmetano odvijanje’, dodaju iz PU Zvornik.

Komemorativni skup je završen u 14 časova.“

Ovako je Alternativna televizija izvijestila o svemu onome što se dešavalo u Srebrenici 11. jula 2023. godine.

Iz pomenute informacije mogli smo zaključiti sljedeće:

  • Bio je neki komemorativni skup u Memorijalnom centru Potočari, ali nismo mogli pročitati da je tog dana sahranjeno 30 osoba bošnjačke nacionalnosti.

  • Bio je neki komemorativni skup u Memorijalnom centru Potočari, ali ne i o pozadini tog komemorativnog skupa, o događaju povodom kojeg se održava taj komemorativni skup.

  • Policija iz Zvornika je svoj posao uradila besprijekorno profesionalno, zajedno sa drugim bezbjedonosnim službama u BiH i uz veliku pomoć građana. U meni progovara cinik koji kaže: besprijekorno baš kao i jula 1995. godine.

  • Tog dana saobraćaj je bio frekventan, ali bez većih zastoja, kao da je u pitanju narodni zbor, a ne ukop žrtava genocida.

 

Na ovakav način o komemoraciji u Srebrenici su pisali skoro svi mediji u Republici Srpskoj, i tako je godinama. Nema riječi genocid, nema presuda Haškog tribunala, nema kajanja niti izvinjenja, nema šta nema.

Kao što možemo da vidimo, riječ genocid se u medijima Republike Srpske ne može naći zajedno u istoj rečenici sa vlastitom imenicom Srebrenica, pogotovo ne u julu.

Desi se da mediji u Republici Srpskoj prenesu izjave ljudi koji su taj dan govorili na komemoraciji, ali je interesantno da niko od tih govornika nikada ne spominje riječ genocid, pa makar citirali reisa Kavazovića, člana Predsjedništva Bećirovića i Komšića ili nekog stranog ambasadora.

Ali nije sve tako crno.

Već sutradan, 12. jula, mediji iz Republike Srpske biće mnogo rječitiji, jer tada će govoriti i pisati o zločinima „takozvane Armije BiH“ u Zalazju, Biljači i Zagonima. Tada ćemo moći pročitati mnoge detalje o stradanjima Srba, čitati imena ubijenih i nestalih, s obaveznom rečenicom na kraju da za ove zločine niko nije odgovarao.

Tako vam je to kada živimo u društvu gdje je kultura sjećanja važnija od suočavanja sa prošlošću.

About The Author