Slovenska novinska agencija suočena s finansijkim problemima nakon najave Vlade o uskraćivanju sredstava

Tweet Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) pružila je podršku Slovenskoj novinskoj agenciji...

Slovenska novinska agencija suočena s finansijkim problemima nakon najave Vlade o uskraćivanju sredstava

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) pružila je podršku Slovenskoj novinskoj agenciji (STA) koja se suočava s pritiskom, odnosno ozbiljnim umanjenjem ili čak potpunim zaustavljanjem prihoda od ugovora o javnoj usluzi s Uredom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM).

EANA je izrazila podršku nezavisnosti svog člana STA, apelirajući na slovensku vladu da se okončaju bilo kakvi daljnji potezi protiv STA, koji bi promijenili način rada, ugled i poslovanje slovenske novinske agencije.

Napomenuli su da su javni mediji temelj demokratije, a novinske agencije su okosnica slobodnih medija širom svijeta, štaviše, nacionalne novinske agencije predstavljaju jedan od najvažnijih glasova svojih zemalja u svijetu.

– Zbog toga je, posebno u kriznim vremenima poput ovih kroz koja svi prolazimo, održavanje slobode tih glasova od najveće važnosti za okruženje javnih medija i za oživljavanje demokratskih društava. STA mora nastaviti funkcionirati kao neovisna i pouzdana nacionalna novinska agencija. Nadležne vlasti bi trebali podržati, a ne ometati njezin doprinos slovenskoj demokratiji – navodi se u pismu podrške koju je Upravni odbor EANA-e uputio STA.

Vlada premijera Janeza Janše je u ponedjeljak, na prijedlog UKOM-a, donijela odluku da više neće financirati rad nacionalne agencije STA, dovevši tako u pitanje i njen daljnji opstanak.

Vijesti te agencije osnovica su medijskog praćenja događaja u zemlji i inostranstvu za većinu medija u Sloveniji, a njen je osnivač država. Prema zakonu, državna sredstva dobiva kao “javna služba” temeljem ugovora koji se obnavlja krajem svake godine, a isplaćuje po mjesečnim ratama.

Iako vlada odluku o prestanku finansiranja STA nije objavila u svom saopćenju za javnost, slovenski mediji javljaju da agenciji nije isplatila niti sredstva za prošli mjesec, te da je odlučeno kako se ugovor za iduću godinu neće obnoviti.

Premijer Janša kontinuirano se nalazi na meti kritike zbog neprijateljskog odnosa prema javnim medijima, a posebno STA, kojoj zamjera da nedovoljno prati njegove istupe i aktivnosti.

Takav odnos slovenske vlade prema javnim medijima, uključujući STA, nailazi na brojne kritike u samoj Sloveniji, ali i Evropskoj uniji.

Otvoreno pismo članica EANA-e poslano je predsjedniku Slovenije, premijeru i predsjedniku parlamenta, a potpisali su ga Peter Kopsch, predsjednik EANA-e i direktor njemačke novinske agencije DPA, te glavni tajnik EANA-e Alexandru Ion Giboi, uz saglasnost članica ove alijanse koja okuplja vodeće novinske agencije iz Evrope.

S druge strane, slovenski predsjednik Borut Pahor založio se za opstanak slovenske novinske agencije STA ugrožene najavom slovenske vlade da će joj uskratiti finansiranje u idućoj budžetskoj godini.

– STA kao agencijski servis obavlja važnu zadaću i njezin opstanak ne smije biti ugrožen – ocijenio je Pahor, prema saopćenju njegovog ureda objavljenom u srijedu.

Saopćenje je uslijedilo nakon što su se pojavile suprotstavljene tvrdnje da je obustava sredstava koje joj mora osigurati Vlada pitanje transparentnosti finansija agencije odnosno znak pritiska Vlade na njezino autonomno djelovanje.

Pahor je o tom problemu koji je izazvao nezadovoljstvo među slovenskim novinarima, ali i reakcije međunarodnih novinarskih udruženja odvojeno razgovarao s direktorom STA Bojanom Veselinovičem i direktorom vladinog Ureda za medije i komunikacije (UKOM) Urošem Urbanijom, te ih pozvao da “u skladu s propisima raščiste pitanja zbog kojih je došlo do zastoja finansiranja agencije”.

UKOM je ovlašten za isplate budžetskih sredstava potrebnih za djelovanje slovenske nacionalne agencije čiji je osnivač država koja godišnje agenciji namjenjuje dva miliona eura kao “javnoj službi”, dok ostatak potrebnog novca ona osigurava na medijskom tržištu.

Veselinovič tvrdi da se novom odlukom Vlade dovodi u pitanje njezina egzistencija i da za blokadu nema razloga jer je agencija ispunjavala sve svoje obveze i osnivaču prema zakonu dostavila sve tražene podatke o svom poslovanju.

Urbanija, nekada urednik u agenciji, navodi da mu je Veselinovič odbio predati dokumente o dodatnim prihodima agencije na tržištu i vezama agencije s privatnim medijima u kojima objavljuje svoje oglase.

Neki od koalicijskih partnera premijera Janeza Janše u međuvremenu su se distancirali od odluke o privremenom uskraćivanju sredstava za rad novinara u agenciji STA i traže da se ona što prije revidira.

Nastali problem slovenski mediji kritični prema Janšinoj vladi i vodeća novinarska društva u Sloveniji tumače kao još jedan pokušaj političkog pritiska na nezavisnost novinara i medija od Vlade.

Izvor: Fena

About The Author

Arhiva

VIJESTI

Vijesti

Latest

Internetske platforme i ekstremizam

Potencijalni demonstranti mogu komunicirati na mnogo načina, a zatvaranje javnih kanala stvara rizik da se planiranje preseli u privatne ili šifrirane prostore koje je tijelima zakona teže nadzirati

NAJČITANIJE

Dnevni komentar, Dnevnici, Fake & Spin, Medijska i informacijska pismenost, Medijsko-političke analize, Naslovnica, Političke emisije, Twitter iz dana u dan

Latest