Prvi Zakon o slobodi štampe donesen je prije 254 godine u Švedskoj

Prije 254 godine donesen je prvi Zakon o slobodi štampe u Švedskoj. Bila je to prva država na svijetu koja je u Ustav uključila slobodu medija čime je otvoren put javnom pristupu informacijama – što predstavlja temelj švedskog Ustava. Švedska će nastaviti raditi s partnerima u Bosni i Hercegovini na jačanju nezavisnih medija, slobode medija […]

Prvi Zakon o slobodi štampe donesen je prije 254 godine u Švedskoj

Prije 254 godine donesen je prvi Zakon o slobodi štampe u Švedskoj. Bila je to prva država na svijetu koja je u Ustav uključila slobodu medija čime je otvoren put javnom pristupu informacijama – što predstavlja temelj švedskog Ustava.

Švedska će nastaviti raditi s partnerima u Bosni i Hercegovini na jačanju nezavisnih medija, slobode medija i slobode izražavanja, uključujući zaštitu novinara, kroz nekoliko organizacija koje pružaju nezavisne vijesti i rade na stvaranju transparentnog i otvorenog društva.

Švedski zakon iz 1766. godine slobodu štampe zaštićen je Ustavom i to nije samo deklarativna sloboda nego je građanima dato zakonom propisano pravo na uvid i zajedničko korištenje javnih dokumenata u skladu s revolucionarnim principom pristupa javnosti podacima.

BiH, s druge strane, prva je država u regionu koja je usvojila Zakon o slobodi pristupa informacijama. Taj proces je završen 2001. godine, a poslije su ga usvojile i ostale zemlje. No, problem predstavlja njegova primjena.

Iz Ambasade Švedske u BiH ranije su kazali da BiH ima sličan zakon švedskom u dijelu koji se odnosi na pravo na pristup informacijama, ali da nijedna sloboda ne može biti utvrđena zauvijek.

Švedska je 2. decembra 1766. godine postala prva država u svijetu u kojoj je sloboda štampe zaštićena Ustavom. Ukinuta je preventivna cenzura, osim u pogledu vjerskih tema, a uglavnom odgovornost za svaki tekst snosi autor.

U članu pet je navedeno da se smatra zakonitim pisati i štampati sve što nije očigledno u suprotnosti s tim zakonom, bez obzira na kojem je jeziku i kojim stilom napisano.

Reporteri bez granica (RSF) pozicionirali su Švedsku na četvrto mjesto na njihovom Indeksu slobode medija koji tretira 180 država svijeta.

Kako su naveli u izvještaju za stanje u toj zemlji, Švedska koja je dom prvog svjetskog zakona o slobodi štampe iz 1776. godine, i dalje se nalazi u samom vrhu kada je u pitanju nezavisnost medija.

I u 2020. godini počeli su sa značajnom obnovom etičkog sistema štampe. Ombudsman za štampu preimenovan je u Ombudsmana za medije 1. januara s proširenim nadzornim funkcijama koje omogućuju rješavanje žalbi ne samo u štampanim medijima, već i na televiziji, radiju i online medijima.

Izvor: Ambasada Švedske u BiH/RSF

About The Author