RTRS I BNTV: Pop Bojan osumnjičen za šverc eksplozivnim materijalom i naoružanjem

Obje televizije šturo su propratile hapšenje pravoslavnog sveštenika u Rogatici, kod kojeg je pronađena veća količina eksploziva, municije i oružja

RTRS I BNTV: Pop Bojan osumnjičen za šverc eksplozivnim materijalom i naoružanjem
Foto: Faktor.ba

RTRS: I opozicija hvali rad policije Republike Srpske

  1. – 7. juli 2019.

RAST PLATA I DOLAZAK INVESTITORA: I dok u Republici Srpskoj svjedočimo svakodnevnom odlasku građana, tačnije, cijelih obitelji u inostranstvo i to iz ekonomskih razloga, uredništvo Dnevnika javnost obasipa optimizmom i tvrdnjama kako samo što nije svanulo jutro u kojem neće biti nezaposlenih, u kojima će rasti plate, a penzioneri moći dostojanstveno živjeti. Na tom fonu bio je i sadržaj Dnevnika 2 emitovanog 1. jula, u kojem se kroz mjere vlade koje nude olakšice privrednicima najavljuje rast plata, dolazak investitora iz Njemačke u RS, pomoć lokalnim zajednicama koju daje Srbija, te povećanju penzija od „čitavih“ dva posto.

O ŽELJKU KOMŠIĆU: Od političkih tema, u fokusu su bili konstantni napadi na SDA i SDS, koje se označava kao ključne krivce zbog neformiranja vlasti na državnom nivou. Uz redovne komentare Branke Kusmuk, kojoj je daleko bitnije da pojedince etiketira nego da gledaocima predoči razloge zbog kojih se nekom temom bavi. U ovoj nedjelji, na red je došao član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić. Koga je , navodi Kusmuk „SDA stavio pod svoje skute“, koji je k tome „budžetski veteran i vlastoljubac“.

SDS BOSNE I HERCEGOVINE: Uredništvo Dnevnika nije ni pokušalo prikriti koliko su nezadovoljni izborom Mirka Šarovića za predsjednika SDS-a. Zorno su to potvrdili i u izvještaju u čijem je fokusu bila teza da je „Šarovićeva pobjeda ujedno i nastavak podjela u toj stranci“. Jer je ključno pitanje, navedeno je u izvještaju, „hoće li se SDS vratiti izvornim principima ili postati SDS Bosne i Hercegovine“. Ma šta da to znači.

ZVIZDIĆ DA SE RIJEŠI MIGRANATA: Širenje netrpeljivosti prema migrantima kontinuitet je uređivačke politike RTRS-a koja je samo trbuhozborac vlasti RS-a. Zanimljivost koju izdvajamo iz priloga u kojima se u nedjelji iza nas kao mantra ponavljalo da „vlast RS-a neće dozvoliti boravak migranata na svojoj teritoriji“, jeste poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vijeću ministara, odnosno Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem tog organa bh. vlasti, da migrantsku krizu riješi. Da RTRS nije RTRS, već profesionalna medijska kuća, onda bi postavili i pitanje kako to Dodik, ovisno od slučaja do slučaja, Vijeće ministara i njegove odluke malo ne priznaje, a malo ga zaziva da radi u skladu sa zakonom i ovlastima koje ima.

O PROTESTIMA JEDNA REČENICA: Novo protestno okupljanje građana Banjaluke, koje je u organizaciji troje opozicionih poslanika održano 4. jula, stalo je u samo jednu rečenicu prezentera. RTRS se nalazi na samo stotinjak metara od Parka „Mladen Stojanović“, no kadrovi koji su pratili šturu vijest snimljeni su znatno ranije nego što je skup počeo. U namjeri, smatramo, čiste manipulacije kako bi se pokazalo da na istom prisustvuje tek koja desetina građana.

Ocjena: 1

BNTV: Ko brine o bijeljinskoj šećerani?

  1. – 7. juli 2019.

NERASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA: Za razliku od kolega s RTRS-a, novinarska ekipa BNTV-a je u Dnevniku emitovanom 4. jula gledateljima donijela realan i uravnotežen izvještaj sa skupštinske rasprave o o radu MUP-a RS za 2018. godinu. U kojem je opozicija tražila odgovore o razlozima porasta opšteg kriminaliteta i nerasvjetljavanja brojnih krivičnih djela, s posebnim osvrtom na ubistvo Davida Dragičevića i prekoračenje policijskih ovlasti prema građanima Banjaluke posljednjih dana decembra prošle godine.

POZIVI VALENTINU INZKU: Gledatelji su informisani i o nastavku borbe građana okupljenih oko grupe Pravda za Davida, koji su od međunarodnih zvaničnika koji djeluju u BiH ponovo tražili pomoć u rasvjetljavanju ubistva Davida Dragičevića te pitali može li visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko djelovati u skladu sa svojim ovlastima kako bi se zaustavila policijska represija nad članovima ove grupe.

PROTESTI U BANJALUCI: Kako s početkom ljeta ima i sve manje dešavanja na političkoj sceni, fokus uredništva Dnevnika u protekloj nedjelji bio je na pripremi poslanika opozicije za još jedno protestno okupljanje građana u Banjaluci. U Dnevniku emitovanom 4. jula, kao i u prethodnoj nedjelji, dio obraćanja opozicionara na skupu direktno je prenijet tokom trajanja centralne informativne emisije.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Jedna od vijesti emitovanih 4. jula bila je akcija MUP-a RS u kojoj je u Rogatici lišen slobode pravoslavni sveštenik Bojan Glišić, kod kojeg je pronađena veća količina eksploziva, municije i oružja. I RTRS i BNTV su o ovom slučaju donijeli tek šturu vijest baziranu na jednako šturom saopštenju MUP-a RS. I dok obje medijske kuće veoma često bez dovoljno argumenata stavljaju zvono na pripadnike bošnjačkog naroda  optužujući ih za potencijalna teroristička legla, pop Bojan tek je “osumnjičeni za šverc eksplozivnim materijalom i naoružanjem“.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Jedna u nizu tajkunskih privatizacija kojima su nekadašnji privredni giganti bačeni na koljena sprovela se u bijeljinskoj šećerani. Agonija šećerane koja je u stečaju traje niz godina i na nju su, nakon još jedne neuspješne prodaje, novinari upozorili.

Minus sedmice

RTRS
Izvještaj Ajdina Cikote o zasjedanju Narodne skupštine RS na kojoj je vođena rasprava o Izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS za 2018. godinu. U suštini, teško da ono što je gledateljima Cikota prezentovao i možemo nazvati izvještajem jer bilo je to nizanje hvalospjeva o policijskim uspjesima, a što je zdušno podržano i od poslanika vladajuće većine. No kao da javnost, pa i gledatelji Dnevnika nemaju druge izvore informisanja, u izvještaju se navodi da je „rad MUP-a podržala i opozicija“. I to temelji tako što iz konteksta izvlači izjave pojedinih opozicionara koji su govorili o slabo plaćenoj policiji ili navodili da je pomak otvaranje unutrašnjih kontrola po pritužbama građana na rad policajaca. Dakle, Cikota je plasirao potpuno netačnu tvrdnju, jer zbog neriješenog ubistva Davida Dragičevića, policijske represije nad građanima i niza drugih nerasvijetljenih krivičnih djela, opozicija je iznijela niz teških optužbi na rad policije RS.
BNTV
Nijedan izvještaj.