Scene ljubljenja hrama uzdrmale Netflix u Indiji

U Indiji se sužava mogućnost stvaralačke slobode, posebno kada ona uključuje bilo kakav prikaz hinduističko-muslimanskih odnosa

Scene ljubljenja hrama uzdrmale Netflix u Indiji

Indija je zatražila policijsku istragu nakon što se član vladajuće stranke u zemlji usprotivio scenama u Netflixovoj seriji „Prikladan dječak“, u kojoj hinduistička djevojka ljubi muslimanskog dječaka u pozadini hinduističkog hrama.

Serija se temelji na engleskom romanu jednog od vodećih indijskih pisaca Vikrama Setha i prati potragu mlade djevojke za mužem. Režira je proslavljeni indijski filmaš Mira Nair.

– Serija ima izuzetno nepoželjne scene koje su povrijedile osjećaje određene religije – kazao ministar unutrašnjih poslova centralne indijske države Madhya Pradesh Narottam Mishra na Twitteru.

Dodao je da je naredio policijskim službenicima da preispitaju taj, kako je naveo, kontroverzni sadržaj kako bi utvrdili  koje pravne radnje mogu biti poduzete protiv producenta i redatelja zbog povrede vjerskih osjećaja.

Gaurav Tiwari, vođa omladinskog dijela indijske vladajuće hinduističke nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP), koja također upravlja Madhya Pradeshom, podnio je zasebnu tužbu protiv Netflixa i upozorio na ulične proteste Hindusa ako serija ne bude skinuta s platforme.

Glasnogovornik Netflix India odbio je komentirati tužbe.

Komentatori društvenih medija kažu kako se u Indiji sužava mogućnost stvaralačke slobode, posebno kada ona uključuje bilo kakav prikaz hinduističko-muslimanskih odnosa.

Mnogi Indijci na Twitteru zahtijevali bojkot Netflixa, koji Indiju vidi kao jedno od najperspektivnijih tržišta rasta, ali gdje su se njegovi sadržaji suočili s pravnim izazovima.

Prošli mjesec, jedinica indijskog konglomerata Tata povukla je reklamu za nakit na kojoj je prikazana hindu-muslimanska porodica koja slavi rođenje djeteta, nakon prijetnji jednoj od svojih trgovina i širokih kritika na društvenim mrežama.

Ranije ovog mjeseca indijska vlada objavila je pravila kojima se regulira sadržaj na video streaming platformama uključujući Netflix, Amazon Prime Video i Walts Disney’s Hotstar.

Izvor: Reuters

About The Author