I u slučaju ‘Aleksić’ cure informacije u tabloidima

Srbija jedna od rijetkih zemalja u kojoj su tabloidi provladini

I u slučaju ‘Aleksić’ cure informacije u tabloidima

Saslušanja u predmetu protiv nastavnika glume Miroslava Aleksića nastavljaju se u četvrtak ili petak, potvrdio je advokat oštećenih za N1 Jugoslav Tintor.

Iako se u početku činilo da će možda biti drugačije i ovaj postupak karakterizira curenje informacija iz istrage, mada bi zaštita iskaza i žrtava trebala biti jedan od prioriteta.

– Tužilac je donio naredbu da se nikakve informacije i ništa što je vezano za samu istragu ne objavljuju – kazao je advokat Denis Bećirović.

I to bi trebalo da je zakon, s obzirom na to da u postupku ima i maloljetnih osoba. Međutim, to ne važi za tabloide jer se na njihovim naslovnim stranama svakodnevno pojavljuju dijelovi iskaza oštećenih djevojaka.

Nije to prvi, već ko zna koji put da informacije cure iz policije, smatra predsjednik NUNS-a Željko Bodrožić.

– To je problem koji je lako rješiv u uređenoj državi. Mislim da bi to za jedan dan neka unutrašnja kontrola pronašla ko i kada dostavlja te informacije iz istrage, prije svega tabloidima – kaže Bodrožić.

Tabloidima je tako dostavljena i fotografija na kojoj je Milena Radulović nasmijana i stoji pored Miroslava Aleksića. Njen advokat za N1 kaže da je onaj ko je dostavio fotografiju znao da su njemu vezane ruke jer ne smije da govori o kontekstu i detaljima.

– Milena u svom iskazu do detalja daje objašnjenje i ta fotografija je potpuno kompatibilna sa iskazom i ne dovodi u pitanje njegovu vjerodostojnost. To su ti spin potezi koji su jednokratni i koji ne dobacuju puno, oni samo u javnosti mute vodu i pokušavaju da relativiziraju čitavu stvar – kaže advokat oštećenih Jugoslav Tintor.

U javnosti podršku žrtvama pružaju i predstavnici vlasti, ovog puta konkretno predsjednik Skupštine Ivica Dačić na skupu ženske parlamentarne mreže pod nazivom „Hrabrost je ženskog roda“.

– Njihova borba je ogromno ohrabrenje svim ostalim žrtvama da urade isto i da stanu na put svojim nasilnicima, a nama je to obaveza da svakoj od njih pružimo zaštitu i utočište – navodi Dačić.

Tako je govorio Dačić u sali, a čim je zašao u skupštinski hol, kao da se predomislio. Odjednom zaštita žrtava nije bila pitanje za predstavnike vlasti.

Na pitanje N1 kako će zaštiti žene koje su progovorile o seksualnom nasilju, a čiji se iskazi pojavljuju na naslovnim stranama tabloida, Dačić je kazao da to nije pitanje ni za izvršnu ni za zakonodavnu vlast nego da je to pitanje države.

– To je pitanje izvršenja zakona. Prema tome, oni koji su za to nadležni, a to je nezavisno pravosuđe, time treba da se bave. Apsolutno treba da ih zaštite, bilo da je riječ o jednoj ili drugoj strani. I nemojte to pitanje da pitate vlast – dodao je.

Pitanje možda jeste za medije koji takve stvari objavljuju, uz napomenu da je Srbija jedna od rijetkih zemalja u kojoj su apsolutno svi tabloidi provladini.

Izvor: N1

About The Author