Premijer HNK Nevenko Herceg zabranio novinarima da ga snimaju na javnoj sjednici

Hiljade zdravstvenih radnika na protestima, ali Herceg kaže da kad bude spreman organizirat će konferenciju za medije

Premijer HNK Nevenko Herceg zabranio novinarima da ga snimaju na javnoj sjednici
Foto: Hercegovina.info

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg danas je zabranio novinarima da ga, kako je kazao, “neovlašteno snimaju na sjednici Skupštine tog kantona”.

Dok su novinari čekali premijera Hercega ispred zgrade gdje se održava sjednica kako bi dobili informaciju o sudbini zdravstvenih radnika koji su noć proveli pod šatorom ispred zgrade Kantonalne vlade on je ušao na drugi ulaz za razliku od kantonalnih zastupnika.

Pretpostavlja se da su mu savjetnici tako sugerirali s obzirom na to da su novinari ranije kazali kako čekaju premijera za izjavu.

No, kad su novinari doznali da je Herceg već u sali gdje se održava sjednica, koja još nije bila počela, zatražili su kratku izjavu, na što im je on upozorio da ne ga ne smiju snimati neovlašteno.

Nakon insistiranja da komentira stanje zdravstvenih radnika, kazao je: “Kad budem spreman dati izjavu sazvat ću konferenciju za medije.”

Zastupnik SDP-a Aner Žuljević koji je sve to promatrao za Klix.ba kaže kako je to samo “nastavak bahatog odnosa prema problemima koje imamo i prema novinarima”.

– Čini mi se da uopće nije svjestan situacije u kojoj se našao i nivoa odgovornosti koju u ovom momentu mora da pokaže. Njegov lični odnos koji očigledno ima s ministrom zdravstva je postao težina za rješavanje tog problema koji osjećaju svi, prije svega pacijenti pa onda zdravstveni radnici i kompletan zdravstveni sistem – kazao je Žuljević.

Zatražio je da predstavnici klubova obiđu zdravstvene radnike koji su u šatoru i obave razgovore, te vide šta oni zamjeraju Vladi, navodeći kako je to i obaveza Skupštine s obzirom na to da se radi o tehničkom mandatu Vlade koja nema legitimitet Skupštine nego se radi o prenesenoj nadležnosti od prethodnog mandata od četiri godine.

Hiljade nezadovoljnih zdravstvenih radnika u ponedjeljak se okupilo u Mostaru ispred zgrade Vlade HNK pozivajući resornog ministra da podnese ostavku. Policija je napravila kordon kako bi spriječila eventualne incidente.

Zdravstveni radnici, njih 2.600, protestiraju iznoseći jedan zahtjev – potpisivanje kolektivnog ugovora, što će značiti bolje uvjete rada i veće plaće, najavljena je i mogućnost štrajka glađu.

Izvor: Klix

About The Author