Evropska studija: Tužbe protiv novinara u Hrvatskoj sistemski problem koji guši slobodu medija

Ometaju se temeljna prava pojedinaca, poput slobode izražavanja i slobode primanja informacija

Evropska studija: Tužbe protiv novinara u Hrvatskoj sistemski problem koji guši slobodu medija

 

Akademska mreža za prava evropskih građana objavila je ad hoc-studiju “SLAPP u kontekstu Evropske unije” koja među ostalim problematizira brojne tužbe protiv novinara i medija u Hrvatskoj.

U dijelu “Hrvatska: novinari na meti tužbi”, koji je dio studije, Hrvatska se navodi kao država u kojoj postoji sistemski problem s tužbama protiv novinara i medija, koje negativno utječu na slobodu medija.

Studija o SLAPP-u (Strategic lawsuit against public participation) – tužbama kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija – posebno se osvrće na slučaj novinara Indexa Gordana Duhačeka, koji je uhapšen na zagrebačkom aerodromu kada je krenuo na službeno putovanje, a zbog uvredljive objave na Twitteru.

Iako je Duhaček ubrzo pušten uz novčanu kaznu, navodi se dalje, njegovim spektakularnim hapšenjem poslana je poruka svim hrvatskim novinarima.

Studija kao problem navodi i niz tužbi koje je protiv novinara i medija bila podigla Hrvatska radiotelevizija, od kojih su trenutno aktivne i tužbe protiv vlastiti zaposlenika – Hrvoja Zovka, inače predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sanje Mikleušević Pavić, predsjednice HND-ova ogranka na HTV-u, ali i samog Hrvatskog novinarskog društva.

Također, navodi se, velik broj tužbi koje je HRT pokrenuo protiv novinara pobuđuje sumnju da je javni servis zarobila politička interesna grupa.

Prema anketi koju je Hrvatsko novinarsko društvo provelo početkom ove godine, aktivno je više od 900 tužbi protiv novinara i medija. Iako je godinu prije toga ta brojka premašivala 1.160 tužbi, i dalje je riječ o velikom pritisku na novinare kojem je cilj cenzurirati ih.

Studija navodi da je posebnost slučajeva u Hrvatskoj u tome što je neke postupke pokrenula javna medijska kuća i državna tijela (policija). Dodaje kako je s obzirom na “vertikalni odnos između strana u postupku, namjeravani zamrzavajući učinak i besmislenost zahtjeva” očito riječ o slučajevima SLAPP-a.

U studiji se naglašava kako su slobodni i funkcionalni mediji, a posebno istraživačko novinarstvo, temelj svake demokratije, a time i temeljni stup evropske integracije.

Slučajevi SLAPP-a, navodi se, ometaju te vrijednosti i sprječavaju građane da se uključe u važne rasprave o javnim pitanjima. Slučajevi SLAPP-a također ometaju temeljna prava pojedinaca, poput slobode izražavanja i slobode primanja informacija.

Iz perspektive EU-a treba naglasiti da su sloboda medija i pluralizam osnovni temelj demokratije, a suzbijanje funkcije čuvara slobodnih medija često je prvi korak u izgradnji autokracije te ih treba smatrati znakom upozorenja na nazadovanje u demokraciji.

Studija među ostalim donosi i studije slučaja prijetnji sicilijanske mafije talijanskom novinaru Liriju Abbateu, atentata na maltešku novinarku Daphne Caruanu Galiziju i maltretiranja aktivista u Mađarskoj.

Izvor: HND

About The Author