Institucije BiH mapiraju govor mržnje

Izvještaj o pitanjima slobode govora, slobode pristupa informacijama i sprečavanju govora mržnje bit će gotov do kraja 2024. godine

Institucije BiH mapiraju govor mržnje

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice usvojilo je prijedlog dokumenta Mapiranje odgovora na govor mržnje u Bosni i Hercegovini, kao sistemski iskorak protiv diskriminacije, netolerancije i suzbijanja govora mržnje u BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će na temelju tog dokumenta pratiti aktivnosti nadležnih institucija te će do kraja 2024. godine pripremiti cjelovit izvještaj o slobodi govora, slobodi pristupa informacijama i sprečavanju govora mržnje.

Dokument je sačinjen u partnerstvu s Evropskom unijom i Vijećem Evrope kroz projekt „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini“. Projekt se implementira u okviru zajedničkog programa EU-a i VE „ Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku II”.

Ovaj dokument daje sveobuhvatan pregled situacije u BiH i postavlja mapu puta i potrebne prioritetne mjere na sistemskom nivou u borbi protiv govora mržnje.

Uz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kao mjerodavne aktere dokument prepoznaje državne, entitetske i institucije Brčko distrikta BiH, uključujući Instituciju ombudsmana BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, sudove, tužiteljstva, ministarstva unutrašnjih poslova i pravde, Regulatornu agencija za komunikacije, Vijeće za štampu i online medije, Centralnu izbornu komisiju, Međureligijsko vijeće BiH, institucije za ravnopravnost spolova, nevladine organizacije, medije i međunarodne organizacije.

Na istoj sjednici Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog odluke o osnivanju Ad hoc komisije Parlamentarne skupštine BiH za provedbu postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, koju će Ministarstvo komunikacija i prometa dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH u proceduru usvajanja.

U sastav šestočlane Komisije predloženi su poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Imamović (SDP) i delegatkinje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš (HDZ) i Snježana Novaković-Bursać (SNSD).

Još tri člana Komisije imenovana su iz nevladinog sektora, i to Davorka Topić-Stipić (Hrvatsko kulturno društvo Napredak), Goran Krivić (Nevladina organizacija ‘Sanus’ Prijedor) i Aida Daguda (Centar za promociju civilnog društva).

Komisija će objaviti javni konkurs i nakon provedene procedure utvrđuje listu 14 najuspješnijih kandidata koju dostavlja Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Sadašnjem sazivu Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine mandat je istekao krajem 2017. godine.

Izvor: Vijeće ministara BiH

About The Author