HAYAT TV I RTV HB: Nema mjesta za Komšića i Bećirovića

Hayat je viziti Denisa Bećirovića Eminu Švrakiću posvetio više od dvije minute, a RTV HB nije ni spomenuo posjetu Željka Komšića i Denisa Bećirovića Volodimiru Zelenskom

HAYAT TV I RTV HB: Nema mjesta za Komšića i Bećirovića

HAYAT TV: Bećirović kod Švrakića

  1. – 23. august 2023.

NEUGODNA HISTORIJA NENADA STEVANDIĆA: U četvrtak, 17. augusta, Hayat je potencirao pitanje odgovornosti trenutnog predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića za ratne zločine protiv civila banjalučke regije 1992. godine. Navedeno je kako se Stevandić spominje i u nekim presudama tribunala u Haagu i kako je njegovu ulogu potrebno podrobnije istražiti, a sve je popraćeno i snimcima Stevandićevog učešća u maltretiranju civila.

KORIĆANSKE STIJENE: U ponedjeljak (21. august) više od pola dnevnika Hayat TV-a (54% efektivne minutaže) posvećeno je zločinu na Korićanskim stijenama. Inače bi stajala zamjerka koju uvijek u ovakvim slučajevima upućujemo zbog nepovoljnog omjera sadržaja vezanih za kulturu sjećanja i svježih aktuelnih vijesti, no u ovom slučaju je tema obrađena sa više aspekata – od retrospektive samog događaja, preko tumačenja historijskog i pravnog značaja zločina na Korićanskim stijenama, njegove specifičnosti, pa sve do današnjeg položaja logoraša.

DENIS BEĆIROVIĆ U POSJETI: Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u petak (18. august) je posjetio jednog od organizatora otpora agresiji 1992. i osnivača televizije Hayat Emina Švrakića, a posjeta je dobila pristojnih dva minuta i petnaest sekundi vremena u Vijestima u 7 iste večeri. Osnivača Hayata i vođu Zelenih beretki, iako je već vidno vremešan i bolestan, još uvijek karakteriše izrazita utjecajnost, tako da ova posjeta definitivno treba biti primijećena uz pitanje da li je Bećirović kod Švrakića tražio političku ili medijsku podršku – ili oboje.

Ocjena: 6

RADIOTELEVIZIJA HERCEG-BOSNE: Politika ispred profesije  

  1. – 23. august 2023.

LJETO U DNEVNIKU: Ljetni period je donio puno relaksirajućih priloga o turizmu, a Hercegovina je neiscrpno vrelo kvalitetnih priča o ovoj temi. Ove sedmice smo, uz statistike o rekordnim brojkama koje se tiču posjeta turista našoj zemlji, u dnevnicima RTV HB-a mogli gledati priloge o posjećenosti vodopada Kravica, planovima za ozelenjavanje Mostara, revitalizaciji sportsko-rekreativnog centra Bunica, džez festivalu u Ljubuškom, više nego interesantnom festivalu filmova koji su posvećeni vodi u Neumu, a i preopterećenosti frizera u Tomislavgradu usljed navale dijaspore. U svakom slučaju, ovakvi prilozi svakog mogu podsjetiti zašto treba voljeti ljeto, Hercegovinu i ljeto u Hercegovini.

STOP FEMICIDU: U danima kad tema femicida u javnosti odzvanja više nego ikad ranije, i RTV HB je dao doprinos njenoj aktualizaciji. U srijedu (23. august) smo gledali prilog posvećen sigurnoj kući u Mostaru i iskustvima vezanim za njen rad. No, priličan previd ili propust u selekciji vijesti koje su obilježile ponedjeljak (21. august) mora se primijetiti u činjenici kako RTV HB nije izvijestio o akciji aktivistica za prava žena iz BiH i regije koje su tog dana u 16:00 zaustavile saobraćaj u najvećim gradovima BiH, Hrvatske i Srbije – Sarajeva, Banje Luke, Novog Sada, Zagreba, Splita, Osijeka… Ovakva vijest u ovakvo vrijeme jednostavno mora naći mjesto u dnevniku.

CIJENE: U vrijeme kad se najavljuju poskupljenja RTV HB je prepoznao značaj ove teme i interes javnosti za nju, pa smo u nedjelju (20. august) gledali zanimljiv prilog o usporavanju rasta cijena, ali i potencijalnom utjecaju novog poskupljenja goriva na njihov ponovni rast. Osim toga, u utorak (22. august) gledatelji su mogli vidjeti i priču o cijenama školskog materijala pred početak nove školske godine, što je možda očekivan i predvidljiv, ali nikad suvišan prilog u televizijskom dnevniku pred kraj augusta.

Ocjena: 1

KOMPARATIVNA ANALIZA

Ljeto se bliži kraju, sezona godišnjih odmora je skoro iza nas, političari se vraćaju u parlamentarne klupe i ministarske fotelje, zahuktavaju se aktivnosti na političkoj sceni, a Hayat i RTV HB to doživljaju svaki na svoj način. Za razliku od situacije od prije nekih mjesec dana kada je RTV HB pokazivao izrazitu nervozu zbog problema unutar vladajuće koalicije, a o kojima je Hayat izvještavao skoro sa likovanjem, sada su se stvari okrenule: nakon što su SNSD, HDZ i Trojka uspjeli prevazići nedavnu krizu, RTV HB je dosta opušteniji i optimističniji, dok Hayat pokazuje znake frustracije.

Dogovor vladajuće koalicije o usvajanju određenog seta zakona RTV HB pozdravlja ponavljajući mantru o ispunjavanju uslova za otvaranje pregovaračkog procesa sa EU-om, dok Hayat upozorava kako ovi zakoni nemaju stvarni reformski karakter i kako služe samo kao paravan za nove ustupke koje čini Trojka. Tako u dnevniku od utorka (22. august) Hayat kaže kako „ponovo čujemo neutemeljeni optimizam vladajuće koalicije“ i kako se Trojka zadovoljava rješenjima koja su „malo manje štetna za državu“ a nemaju suštinsku vrijednost, dok u prilozima RTV HB-a dominiraju ocjene kako „nova kriza i nerad institucija ne bi bili dobri za našu zemlju“ (četvrtak, 17. august), te kako „po svemu sudeći, partneri su uspjeli premostiti veliku političku krizu“ (utorak, 22. august).

No, zanimljivo je kako smo – za razliku od ranijih dnevnika – ove sedmice u bar tri navrata na ovoj televiziji mogli čuti i osvrte na upitnu stabilnost vladajuće koalicije. Ovo smo vidjeli u četvrtak kada se RTV HB pitao hoće li biti nove krize nakon optužnice protiv Milorada Dodika, zatim u nedjelju (20. august) kada je urednik Avaza Danijal Hadžović u dnevniku skrenuo pažnju na to da Trojku, koja je imala zajednički cilj u svrgavanju SDA, sada u vlasti potresaju međusobne trzavice, te i u srijedu (23. august) kada su ove dvije prijetnje stabilnosti koalicije spomenute skupa u kontekstu opasnosti na koje može naići usvajanje reformskih zakona u institucijama BiH.

Kad su u pitanju aktivnosti na međunarodnom planu, Hayat je posjetu političara iz RS-a Budimpešti popratio ukazivanjem na to kako Dodikova bliskost sa mađarskim predsjednikom Viktorom Orbanom nije samo politički nego i sigurnosni problem. S druge strane, RTV HB je o ovoj Dodikovoj aktivnosti izvijestio indolentno, kao o svakodnevnoj vijesti bez značaja koji bi tražio njihov sud i komentar. Drugi, važniji posjet – onaj članova državnog predsjedništva Ukrajini – Hayat je dosljedno ispratio, dok mu RTV HB nije posvetio niti sekundu.

Plus sedmice

HAYAT TV

U dnevniku od subote (19. august) vidjeli smo prilog o radu na određeno vrijeme u obrazovnim institucijama Kantona Sarajevo. Ovaj kvalitetan prilog sa elementima istraživačkog novinarstva upoznao nas je sa problemima nastavnog osoblja čije radno mjesto nije sigurno, razlozima za takvu praksu i njenim utjecajem na učenike te se izdvaja kao ovosedmični plus.

RTV HB

Marko Zeljko je novinar i reporter koji o bilo čemu da izvještava radi to sa finom dozom spontanosti i jednostavnosti. Ove sedmice nas je počastio prilogom o Neum Underwater Film Festivalu – festivalu filmova koji su morali zadovoljiti kriterij da bar 50% snimaka u njima bude napravljeno ispod vode, što je samo po sebi neuobičajena i zanimljiva tema. No, u izjavama koje Zeljko uzima od sagovornika jasno se vidi i utjecaj novinara koji svojom otvorenošću otvara i intervjuisane osobe, te i njihove izjave zvuče i izgledaju bolje.

Minus sedmice

HAYAT TV

Sezona godišnjih odmora se bliži kraju, politička scena postaje sve dinamičnija i uzavrelija, što se odražava i na izvještavanje Hayata. Negativni epiteti postaju sve učestaliji, riječi se biraju sa sve manje pažnje i Hayat će morati malo posvetiti pažnju tom pitanju ukoliko ne želi od televizije sa jasno određenim političkim opredjeljenjem postati propagandno glasilo – npr. ponavljanje kvalifikacija poput „invalidna struktura“ i sličnih treba imati određenu mjeru, a pridjev „crnolistaš“ je žargonizam kojem ne bi trebalo biti mjesta u ozbiljnoj televizijskoj centralnoj informativnoj emisiji.

RTV HB

Nakon određenog perioda bez izraženih minusa, RTV HB se potrudio da zasluži jedan koji doslovno briše sve pozitivno što je uradio u ovoj sedmici. Riječ je o posjeti članova državnog predsjedništva Denisa Bećirovića i Željka Komšića Ukrajini i njihovom sastanku sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koja se – ukoliko vam je RTV HB jedini izvor informacija – nije desila, budući da u srijedu (23. augusta) u dnevniku ove televizije nije niti spomenuta. Kakav god bio stav RTV HB-a i njegovih političkih pokrovitelja (ili bilo koga drugog) prema aktuelnom sazivu Predsjedništva BiH, posjeta dva člana državnog predsjedništva trenutnom žarištu geopolitičkih odnosa u svijetu je vijest kontinentalnog nivoa koja se mora vrednovati i tretirati u skladu s profesionalnim, a ne političkim kriterijima. Ukoliko mjesta u dnevniku ima za sastanke drugih bh. političara s briselskim birokratama, onda i sastanak članova Predsjedništva BiH sa Zelenskim zaslužuje makar crticu od tridesetak sekundi. Mogao bi se, naprimjer, tolerisati i spomen ove posjete uz određeni kritički komentar ili poslovično spominjanje „Komšićeve nelegitimnosti“, ali odluka da se ovako važna posjeta u potpunosti ignoriše je nedopustiv i krajnje manipulativan potez koji jednostavno množi sa nulom sve drugo što je RTV HB radio ove sedmice.

Ovaj tekst je izrađen/a uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Analiziraj.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarsvta vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

About The Author