Univerzitet Columbia prijeti da će izbaciti studente koji učestvuju u pro-palestinskim protestima

Studentima zabranjen pristup svim akademskim i rekreacijskim prostorima

Univerzitet Columbia prijeti da će izbaciti studente koji učestvuju u pro-palestinskim protestima
Protesti: Ilustracija

Deseci učesnika protesta zauzeli su upravnu zgradu na Univerzitetu Columbia u New Yorku rano u utorak, postavili barikade na ulaze i razvili palestinsku zastavu s prozora u posljednjoj eskalaciji demonstracija protiv rata u Gazi na univerzitetskim kampusima širom zemlje.

Protesti na Columbiji – gdje su učesnici protesta odbacili raniji ultimatum da napuste kamp u ponedjeljak ili će biti suspendirani – razvili su se dok su drugi univerziteti pojačali napore za uklanjanje kampova.

Glasnogovornik Columbia Univerziteta Ben Chang rekao je da se studenti koji okupiraju zgradu suočavaju s izbacivanjem, dodajući da je univerzitet dao priliku da mirno odu i završe semestar, ali da su oni koji nisu pristali na uvjete suspendirani.

– Zabranjen im je pristup svim akademskim i rekreacijskim prostorima, dopušten im je samo ulazak u njihove rezidencije. Učesnici protesta su odlučili da situaciju dovedu do eskalacije – uništavanje imovine, razbijanje vrata i prozora i blokada ulaza – rekao je.

Odjel za javnu sigurnost rekao je u saopćenju da je pristup kampusu ograničen na studente koji žive u stambenim zgradama i najvažnije zaposlenike, a šef njujorške policije Jeffrey Maddrey rekao je u utorak da policajci neće ući u kampus Columbia bez zahtjeva uprave koledža ili hitne situacije.

Učesnici protesta insistiraju da će ostati u dvorani sve dok univerzitet ne pristane na tri zahtjeva: otpuštanje, finansijsku transparentnost i amnestiju.

Policija je prošla kroz neke kampuse, potaknuvši sukobe s učesnicima protesta gdje su se desila brojna hapšenja. U rjeđim slučajevima, univerzitetski dužnosnici i vođe protesta postigli su sporazume kako bi ograničili prekid života u kampusu.

Studentski protesti zbog rata u Gazi organizirani su na mnogim univerzitetima nakon hapšenja učesnika protesta u aprilu na Univerzitetu Columbia. Deseci ljudi uhapšeni su u ponedjeljak tokom protesta na univerzitetima u Teksasu, Utahu, Virginiji i New Jerseyu.

Na Kalifornijskom državnom univerzitetu Humboldt, gdje su učesnici protesta zauzeli dvije zgrade, deseci policajaca sa kacigama i palicama marširali su kampusom i uhapsili 25 osoba. Akcija je emitirana LIVE na Facebook stranici KAEF-TV, satelita KRCR-TV, sve dok policija nije privela reportera.

Video koji su objavile novine kampusa prikazuje studente kako sjede u kampusu dok su policajci počeli privoditi učesnike protesta. Kampus ostaje zatvoren za sve osobe koje nemaju ovlaštenja za ulazak.

Studenti protestvuju zbog broja poginulih u ratu i pozivaju univerzitete da se odvoje od svih kompanija koje unapređuju izraelske vojne napore u Gazi.

Ured visokog predstavnika UN-a za ljudska prava Volkera Türka izrazio je zabrinutost zbog “oštrih koraka” poduzetih da se demontiraju protesti u američkim kampusima, ističući da su antisemitski, antiarapski i antipalestinski komentari “potpuno neprihvatljivi i duboko uznemirujući”.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kasnije je rekao novinarima da je “na upravama univerziteta hoće li imati mudrosti pravilno upravljati situacijama poput ovih kojima smo svjedočili”.

Izvor: AP

About The Author