Napadnut novinar Mirza Dervišević iz Brčkog

Tokom posljednjih pet godina povećao se broj prijavljenih napada, otvorenih prijetnji smrćui govora mržnje prema novinarima

Napadnut novinar Mirza Dervišević iz Brčkog
Foto: N1

Mirza Dervišević, novinar iz Brčkog i vlasnik portala Times.ba, a široj javnosti poznat kao muzičar koji je izdao nekoliko albuma, sinoć je u sačekuši napadnut i pretučen. Dervišević već nekoliko godina živi u Dohi (Katar), a u Brčko je stigao na odmor prije nekoliko dana kako bi posjetio svoju porodicu.

Inače, Times.ba je poznat po tome što objavljuje tekstove o aferama i malverzacijama u Brčko distriktu zbog kojih je dobijao i prijetnje, ali i “dobronamjerne” savjete da se time ne bavi.

Mirza je napadnut sinoć oko 22.10 sati kada se s majkom vraćao iz kafića, a iza leđa prišao mu je muškarac sa žutom fantomkom na glavi i počeo ga udarati bokserom. Sve te scene gledala je njegova majka koja je počela da doziva pomoć i preživjela veliki stres.

– Svjedoci su mi rekli da je automobil, koji je bio parkiran 30-ak metara od ulaza, bio tu parkiran tri sata –  rekao je Dervišević za N1.

Muškarac koji ga je udarao, pobjegao je. Dervišević je, kako kaže, početo trčati za njim i kod automobila mu je uspio uzvratiti. No, zbog zatvorenog oka i krvarenja, izgubio je snagu. Napadač je pobjegao, ali su svjedoci zapamtili model automobila i broj registarskih tablica.

Ljekar Doma zdravlja Brčkog konstatirao je povrede u predjelu arkade, potiljka i koljena. Također, naveo je kako je Dervišević i kolabirao nakon ustajanja. U Zdravstvenom centru Brčkog konstatovani su mu i znaci akutne reakcije na stres.

Ovo nije prvi napad na novinare u Bosni i Hercegovini koji razotkrivaju korupciju. Gotovo dvije decenije postoji Linija za pomoć novinarima u BiH, koja vodi bazu podataka o napadima i prijetnjama novinarima, kršenjima njihovih prava i medijskih sloboda.

Prvih 15 godina, bilježeno je između 45 i 65 slučajeva godišnje, uz dodatnih još 200 – 250 različitih zahtjeva i poziva medija i novinara za pravne savjete, konsultacije i/ili druge vidove profesionalne podrške.

Tokom posljednjih pet godina povećao se broj prijavljenih napada, otvorenih prijetnji smrću, govora mržnje, kao i rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, posebno u online sferi. Od 2019. godine do danas, Linija je zabilježila 340 napada na novinare.

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić kazao je da su napadi na novinare sastavni dio života novinara i nešto sa čim se svakodnevno susreću.

-Novinari moraju imati slobodu da rade svoj posao bez straha za zdravlje i život. Rade odgovoran posao i moraju biti cijenjeni zbog toga. Ali u skladu s odgovornošću moraju imati senzibilitet za teme koje također zadiru u živote drugih ljudi – naveo je Delić.

Izvor: N1/Oslobođenje

About The Author