Završen AJB DOC trening ‘Kako snimiti dokumentarac mobilnim telefonom’

Trening je osmišljen kako bi studentima filmskih akademija, mladim novinarima i producentima dao pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem koristeći mobilni telefon

Završen AJB DOC trening ‘Kako snimiti dokumentarac mobilnim telefonom’
Foto: Al Jazeera

Uz projekcije trećeg AJB DOC Film Festivala, koji se održava od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu, organiziran je i trening “Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom” koji je vodio tuniski novinar Adnen Chauachi koji kaže da skupa oprema nije potrebna da bi se ljudima  prenijele priče.

Trening pod vodstvom Chaouachija, tuniskog novinara i TV-producenta te dugogodišnjeg saradnika Al Jazeera Media Institutea, koji je obučio stotine novinara o temi „Mobilno novinarstvo i novi mediji“, trajao je tri dana, a održan je virtuelno putem Zoom aplikacije s ograničenim brojem direktnih učesnika te dodatnim brojem posmatrača.

Ovaj trening osmišljen je kako bi studentima filmskih akademija, mladim novinarima i producentima dao pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem koristeći mobilni telefon pri snimanju dokumentarnog filma.

– Najvažnija lekcija koju su učesnici ovog treninga naučili je da im nije potrebna skupa oprema da bi ljudima prenijeli priče. Potreban je samo mobilni telefon. To je demokratizacija produkcije. Mobilni telefoni su jeftini i dostupni, samo budite kreativni – istaknuo je Chaouachi.

Andrija Rašović iz Crne Gore ističe da je učešće na ovom treningu za njega bilo dragocjeno iskustvo.

– Uz trenera smo saznali da možemo napraviti kafu na dvadesetak različitih načina i isto toliko doživljaja cijele situacije s pandemijom. Vidjeti lične doživljaje različitih pojedinaca iz regiona i ostalih oblasti koje je obuhvatio ovaj trodnevni trening, ali i problema kojima se oni bave u filmovima koje smo napravili za kratak period, jedno je za mene jako dragocjeno iskustvo – dodao je.

 

Također, velika lekcija je upravo da dokumentarni film nema prepreku, kaže Rašović, a trener im je ujedno pomogao demistificirati mobilni dokumentarac, te da je telefon samo još jedan kanal izraza u dokumentaristici čiji je fokus ljudska priča, sada i ovdje, a istovremeno vanvremenska i univerzalna.

Hana Sokolović iz Sarajeva ističe da je trening o kreiranju dokumentaraca mobilnim telefonom jedno od onih iskustava koje za kratko vrijeme dugoročno obogate vaš život.

– Sjajna ekipa mladih i vrijednih umjetnika iz zemlje, regiona pa i svijeta tri dana je pod vodstvom Adnena Chaouachija stekla ne samo bazične vještine produciranja dokumentarnog formata mobilnim telefonom, nego i konkretno znanje o upotrebi softwarea, tehničkim kriterijima i elementima sadržaja ovakvog formata koji su potrebi za dobar proizvod – kazala je.

Svi učesnici imaju rok od mjesec dana od završetka treninga za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma mobilnim telefonom. Po isteku tog perioda voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1.500 eura, Samsung Note 20 Ultra mobilni telefon te mentorsku podršku u procesu snimanja.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na narednom izdanju AJB DOC Film Festivala.

Ovogodišnji trening bio je usmjeren na praktični rad polaznika, čemu će se pridavati sve više pažnje na narednim izdanjima edukacija koje se organiziraju uz festival, saopćili su organizatori.

Trening je organizirao Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.

Izvor: AJB DOC/Klix

About The Author