FTV I BHT1: Kad Fadil Novalić pita voditeljicu sjeća li se slučaja „Sanader“?

U ne baš sjajnoj sedmici, FTV od Dnevnika pravi plaćeni oglas tržnog centra, dok BHT1 donosi nešto bolje političke priloge nego ranije, ali i dalje reda vijesti i izjave stranačkih funkcionera

FTV I BHT1: Kad Fadil Novalić pita voditeljicu sjeća li se slučaja „Sanader“?
Foto: Federalna.ba

 

FTV: EPP u Dnevniku 2

8. – 14. septembar 2020.

DNEVNA BROJKA ILI UKUPAN BROJ: Mediji se u doba epidemije najčešće pojavljuju u dvostrukoj ulozi, ili u vidu dva ekstrema. Kao rasadnici korisnih informacija i pokretači ozbiljnih debata, ili kao širitelji opasnih dezinformacija. Ne vjerujemo da je postojala loša namjera u naslovu urednice Nevzete Koljenović u petak, ali je greška očigledna. I kao takva ostavlja utisak senzacionalizma. U špici se veli „korona bilans danas – u Republici Srpskoj 66 djece zaraženo“. Istina je da je taj dan Institut za javno zdravstvo objavio da je trenutno ukupno 66 djece zaraženo, ali to nije dnevni podatak, kako se kaže u naslovu. Ako se ukupan broj trenutno zaražene djece stavi u odnos na ukupan broj svih zaraženih, koji premašuje dvije hiljade, dobija se potpuno drugačiji kontekst. Mediji, posebno javni mediji, moraju precizno i tačno prenositi informacije zdravstvenih vlasti. Roditelji i nastavnici često na bazi tih informacija donose dalje odluke i kreiraju svoje ponašanje. Ne smije se ostaviti prostor za zabune i različita tumačenja.

PRILOG ILI PLAĆENI OGLAS: Sto trideset radnika dobilo je posao. Bingo City Center se proteže na toliko i toliko kvadratnih metara, građen je po najmodernijim standardima, objekat se sastoji i od kulturno-zabavnog sadržaja… I onda još jednom: 130 radnika je dobilo posao, kulturno-zabavni sadržaj. Dijeljeni su i prigodni pokloni, citirana je i izjava britanskog ambasadora da sve liči na ekonomski restart, a slično je uskliknuo i federalni premijer Fadil Novalić. To je bio „prilog“ u subotnjem Dnevniku 2 (Sanjin Bećiragić) o novom sarajevskom tržnom centru. Prilog pod navodnicima jer sve je ličilo na plaćeni oglas u kojem je sadržaj ukrašen superlativima i odom o najvišim standardima u gradnji.

STANJE U UNUTRAŠNJOSTI: Nađa Ridžić, dopisnica iz Srednje Bosne, priredila je dva izvanredna priloga o izazovima koje donosi epidemija u unutrašnjosti naše zemlje. FTV je u petak kamerom ušao u COVID bolnicu u Travniku, a Ridžić donosi svjedočanstva zdravstvenih radnika koji su na izmaku snage u regiji u kojoj se situacija pogoršala. Ridžić se nekoliko dana ranije pita da li je doktorima mjesto u politici, te kako je moguće da imamo manjak kreveta ako su mnogi doktori na mjestima političkog odlučivanja.

KONAČNO EKONOMSKE VIJESTI: Urednica Amra Zaklan u nedjelju konačno donosi pravi ekonomski pregled, sve sa brojkama i relevantnim pokazateljima. Koliko se smanjio uvoz, a koliko izvoz? Da li nam je i koliko opao spoljnotrgovinski saldo? U koje zemlje izvozimo više, a u koje manje? Koje su procjene Svjetske banke? Prije toga, gledali smo prilog o nevoljama proizvođača vina. Ekonomske vijesti dobile su svojih pet minuta, pa i više od toga. Podaci o BDP-u, nezaposlenosti, uvozu i izvozu trebali bi postati redovno štivo.

OCJENA: 4

BHT1: Dnevna politika ili gdje će Aljoša Čampara?

8. – 14. septembar 2020.

VISOKA POLITIKA: Dolazak američkog specijalnog predstavnika za Balkan Matthewa Palmera uzburkao je duhove u našoj zemlji. BHT1 u srijedu (urednica Željana Mehmedika) uglavnom reda izjave glavnih aktera održanog sastanka. Gledaoci su prepušteni sami sebi da se rvaju s učmalošću visoke politike. Na svu sreću, u ulozi komentatora javio se bivši ambasador Igor Davidović, koji je gledaocima objasnio značaj i moguće efekte posjete.

KO STOJI IZA STROGE POLITIKE ULASKA U ZEMLJU? „Kasno turisti na granicu stižu“, naslov je priloga u kojem se vlasti prozivaju što su granice otvorili po okončanju turističke sezone. Urednik Milan Đurović donosi mišljenja turističkih radnika koji nas suočavaju sa uznemirujućim ekonomskim gubicima ovog sektora. U ulozi vlasti čujemo šeficu diplomatije Biseru Turković kako pravda svoju odluku. Ipak, tema je zaslužila dublji pristup i više mišljenja i sa one strane koja je za restriktivniju politiku na granicama. Jesu li iza toga zaista stručne procjene i argumenti, ili je sve izraz dnevne politike? To je pitanje ostalo, nažalost, nenačeto.

POLITIČKA KLACKALICA U KS: Zašto je Aljoša Čampara napustio SDA i da li će se opet sastavljati nova kantonalna vlada u Sarajevu? BHT1 iznenađujuće solidan (urednica Blažica Krišto), pa smo čuli i nešto slobodnije procjene o političkoj klackalici u najvećem kantonu. Nagađalo se tu i o unutarstranačkim sukobima. Bilo bi dobro da gledamo slobodnije priloge i o drugim strankama, a ne samo o SDA.

OCJENA: 4

 

KOMPARATIVNA ANALIZA: Ne baš sjajna sedmica iza nas. FTV je u mahu Dnevnik 2 pretvorio u plaćeni oglas tržnog centra, a gostovanje premijera Fadila Novalića prošlo je bez oštrijih pitanja. Novaliću je čak uspjelo poći za rukom da priupita voditeljicu Nikolinu Veljović sjeća li se slučaja „Sanader“. Razgovor je izgledao groteskno jer je premijer optužen za korupciju držao slovo o borbi protiv ove pošasti, a možda najjadniji trenutak je bio kada je voditeljica, na njegovu tvrdnju da je Federacija likvidna, upitala premijera – znači li to da puno bolje stojimo od RS-a? To je ta ravan u kojoj se razmišlja kod nas. Bitno je da smo bolji od goreg entiteta. BHT1 donosi nešto bolje političke obrade nego ranije, ali i dalje su dominantni dnevnici u kojima se samo redaju vijesti i izjave stranačkih funkcionera. Šta se zaista zbiva iza kulisa ili koja su novinarska saznanja, to i dalje rijetko saznajemo.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Izvještavanje o migrantima jer se prikazuju i njihova svjedočanstva i iskustva. Pristup više nije jednostran.
FTV
Prilozi Nađe Ridžić. Javljanja dopisnika iz unutrašnjosti su dragocjena. BiH nije samo Sarajevo. Ili Banjaluka.

Minus sedmice

BHT1
Ranko Debevac je u sukobu sa Miloradom Dodikom, ali umjesto njega, na prozivke na njegov račun odgovara Sud BiH na čijem je čelu. Novi groteskni političko-pravosudni sukob, ili samo politički sukob, ostao je van većeg interesovanja BHT1.
FTV
Oda ili plaćeni oglas novom tržnom centru.