POLITIKA I KRIMINAL: Šta se krije iza fenomena Brkić?

IZDVAJAMO

Milijan Brkić je jedan od političkih mitova kakve Hrvati vole stvarati. Devedesetih su protekle u znaku fama o svemoći i nezamjenjivosti Josipa Manolića, pa Ivića Pašalića, a već godinama egzistira uvjerenje o Brkiću kao velikom majstoru zakulisnih igara. On je, kao, taj koji na uzici drži bijesnu stranačku desnicu, pacificira branitelje i poduzima terenske aktivnosti s ciljem osiguravanja izborne pobjede Draganu Čoviću, lideru bosanskohercegovačkog HDZ-a.

POLITIKA I KRIMINAL: Šta se krije iza fenomena Brkić?

Ili je Nacionalov naslov istinit pa drugom čovjeku HDZ-a već godinama nije mjesto u vlasti, ili je sve laž pa bi novine i novinari trebali da odgovaraju

Piše: Vladimir Matijanić

Na naslovnoj stranici tjednika Nacional piše: “Milijan Brkić još 2011. kriminalcima i kurvama odavao informacije o policijskim istragama.” Pretpostavimo li da je naslov istinit – premda je Brkić sve demantirao, ali nije mudro osporavati Nacionalovu upućenost kako u policijsko-obavještajne, tako ni u političke intrige – on poručuje da je još prije sedam godina otkrivena veza između drugog čovjeka vladajuće stranke i kriminalaca. Sankcioniranje Brkića navodno je spriječio Tomislav Karamarko koji ga je uzeo za najbližeg suradnika, no Brkić će potom demonstrirati stanovitu razinu političke snalažljivosti te će, nakon što Karamarku istekne rok upotrebe, javno prigrliti novog stranačkog poglavara Andreja Plenkovića.

Milijan Brkić je jedan od političkih mitova kakve Hrvati vole stvarati. Devedesetih su protekle u znaku fama o svemoći i nezamjenjivosti Josipa Manolića, pa Ivića Pašalića, a već godinama egzistira uvjerenje o Brkiću kao velikom majstoru zakulisnih igara. On je, kao, taj koji na uzici drži bijesnu stranačku desnicu, pacificira branitelje i poduzima terenske aktivnosti s ciljem osiguravanja izborne pobjede Draganu Čoviću, lideru bosanskohercegovačkog HDZ-a. Navodno se malo zaigrao, pa je stao iza organizacije vukovarskog protesta HDZ-ove desnice koja, negodujući zbog navodne popustljivosti policije i Državnog odvjetništva prema srpskim ratnim zločincima, ustvari želi prekinuti suradnju HDZ-a sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom. Brkićev je kum, pak, donedavni vozač u Ministarstvu poljoprivrede. Proslavio se kad je otkriveno da je Franji Vargi, jataku Zdravka Mamića, otkrio da je objekt tajne istrage.

Čitamo li pravilno Nacionalov naslov i kontekst, u njemu vidimo tvrdnju da je u vrhu vlasti netko za koga se zna da je još prije sedam godina kontaktirao s podzemljem. I da netko drugi, također blizak vlasti, to gura u javnost kako bi ga se riješio. Tek sada, premda je citirani navod s naslovnice u normalnoj zemlji trebao biti ili odavno poznat kao istina, pa Brkića ne bi bilo u visokoj politici, ili definitivno prokazan kao laž, pa ne bi bilo argumenata za objavu.

Eto, tako izgleda Republika Hrvatska u ranu jesen 2018. godine.

About The Author