Za izvještavanje potreban profesionalan odnos novinara i predstavnika institucija

Udruženje BH novinari reagiralo je nakon napada novinarke na glasnogovornicu PU Bijeljina

Za izvještavanje potreban profesionalan odnos novinara i predstavnika institucija

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopćilo da je portparolku Policijske uprave Bijeljina Aleksandru Marić verbalno, a potom i fizički napala novinarka Zorica Kusmuk Upravni odbor Udruženja BH novinari osudio je taj nesvakidašnji incident i pozvao sve medijske uposlenike da budu maksimalno profesionalni u komunikaciji s predstavnicima institucija, kao i u izvještavanju.

U saopćenju MUP-a RS, uz koje je medijima dostavljen i video snimak incidenta koji se dogodio ispred zgrade PU Bijeljina, navodi se da je novinarka Kusmuk napala portparolku Marić jer joj, kako je tvrdila, nije bila dostavljena najava za redovnu konferenciju za medije.

S druge strane, Zorica Kusmuk je u tekstu koji je objavila na svom blogu priznala da je bila izrevoltirana navodnim pitanjem koje joj je uputila portparolka Marić „ko te finansira“, te objašnjenjem portparolke da novinarku nije pozvala na press konferenciju jer nema njen e-mail.

Iz Udruženja BH novinari napominju da je dobra saradnja sa institucijama i profesionalan odnos prema njihovim predstavnicima podjednako važni za kvalitetno obavljanje novinarskog posla kao i ukazivanje na probleme i eventualne neregularnosti u radu pojedinih institucija.

– Međusobno vrijeđanje, provokacije i fizički obračuni nisu i ne smiju biti način komunikacije između novinara i uposlenika državnih institucija. Bez obzira na lične stavove i uvjerenja, jedni prema drugima u poslu se moraju odnositi profesionalno, uzajamno poštujući obaveze i zahtjeve koje im njihove profesije diktiraju – stava su u Udruženju.

U tom smislu, napominju da je odnos novinara s glasnogovornicima institucija posebno važan jer su oni za novinare prva, a najčešće i najvažnija karika u pristupu informacijama koje su im neophodne za njihov rad.

Stoga su apelirali na medijske djelatnike da rade na unapređenju tih odnosa kako bi ponajprije sebi olakšali posao te da poštuju prava onih s kojima svakodnevno komuniciraju i o kojima izvještavaju, kao i etičke kodekse profesionalnog novinarstva.

About The Author