OpenAI optužio NYT da je ‘hakirao’ ChatGPT za tužbu za autorska prava

NYT je optužio je OpenAI i Microsoft da pokušavaju iskoristiti golema ulaganja Timesa u novinarstvo i stvoriti zamjenu za novine

OpenAI optužio NYT da je ‘hakirao’ ChatGPT za tužbu za autorska prava
Foto: Daily Star

OpenAI je zatražio od saveznog suca da odbaci dijelove tužbe New York Timesa za autorska prava protiv te kompanije, tvrdeći da su novine “hakirale” njegov chatbot ChatGPT i druge sisteme umjetne inteligencije za generiranje lažnih dokaza za slučaj.

OpenAI je u podnesku saveznom sudu na Manhattanu rekao da je Times uzrokovao da tehnologija reproducira materijal putem “obmanjujućih upita koji očito krše OpenAI-jeve uvjete korištenja”.

– Navodi u žalbi Timesa ne zadovoljavaju poznate rigorozne novinarske standarde. Istina, koja će izaći na vidjelo tokom ovog slučaja, jest da je Times platio nekome da hakira OpenAI-jeve proizvode – dodali su.

OpenAI nije imenovao kako se to Times koristio za manipuliranje sistemima i nije optužio novine za kršenje zakona protiv hakiranja.

– Ono što OpenAI bizarno krivo karakterizira kao ‘hakiranje’ je jednostavno korištenje OpenAI-jevih proizvoda za traženje dokaza da su ukrali i reproducirali Timesov rad zaštićen autorskim pravima – rekao je advokat novina Ian Crosby.

Times je tužio OpenAI i njegovog najvećeg finansijskog pokrovitelja Microsoft u decembru, optužujući ih za korištenje miliona njegovih članaka bez dopuštenja za treniranje chatbota za pružanje informacija korisnicima.

Times je među nekoliko vlasnika autorskih prava koji su tužili tehnološke kompanije zbog navodne zlouporabe njihovog rada u obuci umjetne inteligencije, uključujući grupe autora, vizualnih umjetnika i muzičkih izdavača.

Tehnološke kompanije izjavile su da njihovi sistemi umjetne inteligencije pravilno koriste materijal zaštićen autorskim pravima i da tužbe prijete rastu potencijalne industrije vrijedne više triliona dolara.

Sudovi se još nisu pozabavili ključnim pitanjem kvalificira li se AI obuka kao pravilna upotreba prema zakonu o autorskim pravima. Do sada su suci odbacili neke tužbe za kršenje autorskih prava u vezi s rezultatima generativnih AI sistema na temelju nedostatka dokaza da sadržaj stvoren umjetnom inteligencijom nalikuje djelima zaštićenim autorskim pravima.

U pritužbi New York Timesa navedeno je nekoliko slučajeva u kojima su OpenAI i Microsoftovi chatbotovi davali korisnicima gotovo doslovne izvatke njihovih članaka kada su to tražili. Optužio je OpenAI i Microsoft da pokušavaju iskoristiti golema ulaganja Timesa u novinarstvo i stvoriti zamjenu za novine.

OpenAI je u svom podnesku naveo da je Timesu trebalo “desetke hiljada pokušaja da generira vrlo anomalične rezultate”. “U uobičajenom kursu, ne može se koristiti ChatGPT za posluživanje Timesovih članaka po želji”, rekao je OpenAI.

– Times ne može spriječiti modele umjetne inteligencije da steknu znanje o činjenicama, kao što ni druge novinske organizacije ne mogu spriječiti sam Times da ponovno izvještava o pričama u kojima nije imao nikakvu ulogu – rekao je OpenAI.

Izvor: Reuters

About The Author