Gradonačelnik Berlina osudio “antisemitizam” zbog govora o palestinskoj solidarnosti

Vladin glasnogovornik rekao da će njemački zvaničnici istražiti kako su pobjednici filmskog festivala u Berlinu dali “jednostrane” komentare osuđujući izraelski rat u Gazi

Gradonačelnik Berlina osudio “antisemitizam” zbog govora o palestinskoj solidarnosti

Gradonačelnik Berlina Kai Wegner optužio je Berlinski filmski festival da promovira “antisemitizam” nakon govora u kojima se izražava solidarnost s Palestinom tokom završne ceremonije u subotu.

Wegner je pozvao upravu festivala koju podržava država da “osigura da se takvi incidenti više ne ponove”.

U postu na X, rekao je: „Ono što se jučer dogodilo na Berlinalu bila je nepodnošljiva relativizacija. Antisemitizmu nije mjesto u Berlinu, a to se odnosi i na umjetničku scenu.”

Iako Wegner nije precizirao konkretan aspekt ceremonije ili umjetnike na koje je ciljao, on je naglasio posvećenost Berlina slobodi i njegovu “čvrstu” podršku Izraelu.

Član Krišćansko-demokratske unije, Wegner je preuzeo dužnost gradonačelnika u aprilu 2023. Tokom nedavne krize na Bliskom istoku, dosljedno je izražavao podršku Izraelu, pripisujući Hamasu “punu odgovornost za duboke patnje u Izraelu i Pojasu Gaze”.

Tokom desetodnevnog festivala, brojni umjetnici koristili su binu da izraze solidarnost s Palestinom, uključujući Basela Adru i Yuvala Abrahama, palestinsko-izraelskog filmskog dvojca koji stoje iza nagrađenog dokumentarca Berlinale „No Other Land“.

Adra je rekao da je teško slaviti dok se njegovi palestinski sunarodnjaci u Gazi masakriraju. Pozvao je Njemačku da poštuje pozive UN-a i prestane slati oružje Izraelu.

Abraham se zatim popeo na pozornicu i rekao: “Stojimo ispred vas. Sada smo istih godina. Ja sam Izraelac, Basel je Palestinac. I za dva dana vraćamo se u zemlju u kojoj nismo jednaki”.

– Ja sam pod civilnim zakonom, Basel je pod vojnim zakonom. Živimo 30 minuta jedan od drugog, ali ja imam pravo glasa, Basel nema pravo glasa. Slobodan sam kretati se kuda želim u toj zemlji. Basel je, kao i milioni Palestinaca, zatvoren na okupiranoj Zapadnoj obali. Ova situacija aparthejda među nama, ova nejednakost, mora prestati – dodao je, a nakon govora, Abraham je počeo primati prijetnje smrću.

“Naš film ‘No Other Land’ o brutalnom protjerivanju okupiranog Masafera Yatte osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na Berlinaleu. Izraelski kanal 11 emitovao je ovaj dio od 30 sekundi iz mog govora, suludo ga nazvao ‘antisemitskim’ – i od tada primam prijetnje smrću. Stojim iza svake riječi”, rekao je Abraham u objavi na X.

Drugi filmaši i članovi žirija, uključujući američku jevrejsku redateljicu Elizu Hittman, također su iskoristili završnu ceremoniju da pozovu na prekid vatre u Gazi.

U saopćenju, uprava Berlinala je pojasnila da su izjave autora nezavisne i da “ni na koji način ne predstavljaju” mišljenje festivala. Naglasili su da izjave treba prihvatiti sve dok “poštuju zakonski okvir”.

U ponedjeljak je vladin glasnogovornik rekao da će njemački zvaničnici istražiti kako su pobjednici filmskog festivala u Berlinu dali “jednostrane” komentare osuđujući izraelski rat u Gazi na svečanoj dodjeli nagrada.

About The Author