Tajvan pokreće prvi engleski TV kanal dok pritisak Kine raste

TaiwanPlus trebao bi biti medij koji će približiti Tajvan svijetu, no za sada je dostupan samo na otoku

Tajvan pokreće prvi engleski TV kanal dok pritisak Kine raste

Tajvan je pokrenuo svoj prvi TV kanal na engleskom jeziku u pokušaju da poveća svoju međunarodnu prisutnost protiv pojačane kampanje pritiska od strane Pekinga. Međutim, TaiwanPlus će za sada biti dostupan samo na otoku, ograničavajući njegov međunarodni doseg.

Samoupravni Tajvan živi pod stalnom prijetnjom invazije Kine, koja tvrdi da je otok dio njezinog teritorija koji će jednog dana osvojiti.

Državni mediji u Pekingu imaju sve veću globalnu prisutnost, uglavnom putem televizijske mreže CGTN i prihvatanja platformi društvenih medija poput Twittera i YouTubea koji su zabranjeni u zemlji.

Dužnosnici kažu da će se TaiwanPlus, koji je započeo kao internetska streaming platforma prošle godine uz podršku vlade, djelomično koristiti za suzbijanje kineskog narativa.

Nadgledajući ceremoniju pokretanja predsjednica Tsai Ing-wen rekla je da će 24-satni kanal “približiti Tajvan međunarodnoj zajednici” jer teži bližim vezama sa “zemljama koje dijele naše temeljne vrijednosti slobode i demokratije”.

– Sigurna sam da će ovaj novi TV kanal pomoći u jačanju našeg međunarodnog dosega – rekla je.

Kina je posljednjih godina pojačala diplomatski i vojni pritisak na Tajvan.

Cilj joj je zadržati otočnu demokratiju izoliranom i reagirala je sve većim bijesom na posjete stranih političara, nedavno masovnom demonstracijom sile u znak protesta protiv posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u augustu.

– Imamo zlog susjeda koji nam stalno prijeti upotrebom sile, ali nismo zastrašeni i život se normalno odvija – rekao je premijer Su Tseng-chang novinarima tokom pokretanja TV kanala.

– Sloboda, demokratija i ljudska prava značajno su napredovali. Mnogi prijatelji u svijetu žele znati kako je Tajvan to uspio i Tajvan je voljan obavijestiti svijet o tome – dodao je.

Ministar kulture Lee Yung-te rekao je da se vlada nada da će TaiwanPlus biti dostupan u Sjedinjenim Američkim Državama za šest mjeseci.

Izvor: AFP

About The Author