Krivična istraga protiv istaknute ruske novinarke

Sobchak ima YouTube kanal s više od tri miliona pretplatnika

Krivična istraga protiv istaknute ruske novinarke

Istaknuta ruska novinarka Ksenia Sobchak suočava se s krivičnom istragom zbog priče za koju policija sumnja da je “lažna”, javila je državna novinska agencija TASS pozivajući se na neidentificirani izvor u policiji.

Sobchak, čiji je pokojni otac bio gradonačelnik St Petersburga 1990-ih i blisko je sarađivao s Vladimirom Putinom, ima YouTube kanal s više od tri miliona pretplatnika. Osnovala je i popularni Telegram račun koji redovno dijeli priče kritične o naporima Rusije za mobilizaciju.

TASS je izvijestio da se Sobchakova priča odnosila na “državno finansiranje festivala” te da bi mogla biti optužena prema članu ruskog zakona koji predviđa trogodišnju zatvorsku kaznu.

Ni Sobchak, 40, ni predstavnici njezine novinske stranice nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom na izvještaj TASS-a.

Sobchak je do sada izbjegavala krivični progon, ali su je vlasti u prošlosti pomno ispitivale zbog dijeljenja takozvane “LGBT propagande” i izjave da je Krim još uvijek ukrajinski nakon što ga je pripojila Rusija 2014. godine.

Od invazije na Ukrajinu u februaru, Rusija je srušila nezavisne medije i sudski gonila brojne novinare zbog širenja “lažnih” vijesti o onome što naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom”.

Izvor: Reuters

About The Author