Novi izvještaji SAD-a dokazat će umiješanost saudijskog princa Salmana u ubistvo Khashoggija

Khasgoggi koji je bio 59-godišnji saudijski novinar i kolumnista Washington Posta ubijen je saudijskom konzulatu u Istanbulu, njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni

Novi izvještaji SAD-a dokazat će umiješanost saudijskog princa Salmana u ubistvo Khashoggija

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena trebala bi prema navodima američkih medija objaviti sigurnosne izvještaje koji potvrđuju povezanost saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana s ubistvom novinara Jamala Khasgoggija.

Zvaničnici su rekli da je u izvještaju, za koji je CIA imala glavni doprinos, ocijenjeno da je prijestolonasljednik odobrio i vjerovatno naredio ubistvo Jamala Khasgoggija, čija je kolumna u Washington Postu kritizirala politiku prijestolonasljednika.

Predsjednik Joe Biden, demokrata koji je prije pet sedmica naslijedio republikanca Donalda Trumpa, rekao je novinarima u srijedu da je pročitao izvještaj i da će uskoro razgovarati telefonom s kraljem Saudijske Arabije Salmanom (85), ocem prijestolonasljednika.

Objavljivanje izvještaja dio je Bidenove politike preusmjeravanja veza s Rijadom nakon što je godinama davao arapskom savezniku i velikom proizvođaču nafte propusnicu o stanju ljudskih prava i intervenciji u jemenskom građanskom ratu.

Biden radi na tome da vrati tradicionalne odnose s Rijadom nakon četiri godine benevolentnih veza u vrijeme Trumpa.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u srijedu da će Biden komunicirati samo sa saudijskim kraljem i rekla da se deklasificirani izvještaj o Jamalu Khasgoggiju sprema za skoro objavljivanje.

Dok Biden ograničava svoje kontakte na kralja, drugi u Bidenovoj administraciji razgovaraju sa saudijskim zvaničnicima na različitim nivoima.

– U prvim sedmicama ove administracije bili smo u kontaktu sa saudijskim zvaničnicima na brojnim nivoima – rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Khasgoggi koji je bio 59-godišnji saudijski novinar i kolumnista Washington Posta, namamljen je u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, a ubio ga je tim operativaca koji se povezuju s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Izvor: Fena/Klix

About The Author