Predstavljen prvi broj regionalnog intelektualnog mjesečnika Res Publica

Uredništvo većinom čine akademski radnici, profesori i istraživači, ali je cilj mjesečnika pomiriti jaz između stručne javnosti i čitalačke publike

Predstavljen prvi broj regionalnog intelektualnog mjesečnika Res Publica

Prvi broj regionalnog intelektualnog mjesečnika Res Publica, čiji je cilj afirmirati jačanje kompetencije javnost za samostalnu kritičku procjenu o pitanjima od društvenog značaja, predstavljen je ove sedmice na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Magazin Start partner je projekta za Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa NIN-om u Srbiji, te Nacionalom u Hrvatskoj u kojima Res Publica paralelno izlazi kao podlist od ove sedmice.

Na predstavljanju je rečeno da će svaki broj činiti jedan temat u kome regionalni specijalisti obrađuju određenu aktuelnu temu od društvenog značaja, ali na popularan i široj publici razumljiv način, a prvom broju za temat je odabrana tema ekologije i ekoloških politike.

Glavni urednik Res Publica za Bosnu i Hercegovinu Jasmin Hasanović kazao je da je magazin rezultat zajedničkog projekta Instituta za demokratski angažman Jugoistočne Evrope u saradnji sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju i Sveučilištem u Rijeci.

– Cilj je pomiriti jaz između stručne javnosti i čitalačke publike. Specifičnost časopisa je što su u uredništvu većinom akademski radnici, profesori i istraživači koji će društvenim i političkim fenomenima pristupiti iz naučnog aspekta, ali razumljiv većini čitalaca – kazao je Hasanović.

Urednik magazina Start Dario Novalić kazao je da je to ideja o kojoj razmišlja već duži niz godina.

– Moja želja je bila da se magazin Start distribuira u tri ili četiri zemlje bivše Jugoslavije, jer imamo mnogo zajedničkih tema, ali to nam do sada nije uspjelo zbog različitih razloga, između ostalog i finansijskih – pojasnio je.

Međutim, tvrdi da je Res Publica, čii je cilj novo promišljanje demokratije, uspjela ipak da napravi nešto slično, dodajući da je najvažnije da se isti sadržaj distribuira u tri zemlje.

Na predstavljanju su se obratili programska direktorica časopisa Res Publica Gazela Pudar Draško te članica redakcije Res Publica Lejla Kusturica, a o novom časopisu govorili su i urednici iz regiona, Dijana Ćurković iz Hrvatske i Filip Balunović iz Srbije.

Bosanskohercegovačku redakciju čine: Minel Abaz, Emina Adilović, Belma Buljubašić, Adna Muslija i Lejla Kusturica.

U vrijeme kad se čini da su štampani mediji prevaziđena stvar, regionalno uredništvo časopisa kojeg čine Dijana Ćurković za Hrvatsku, Filip Balunović za Srbiju i Jasmin Hasanović za Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa direktorima publikacije Gazelom Pudar Draško i Ivicom Mladenovićem, odlučilo se vratiti navikama u namjeri da artikulira generalistički pristup stvarnosti.

Izvor: Fena

About The Author