Transparentnost u BiH: I kad se najavljuje ne očekujte je

Sredstva za otvaranje sjednica Vijeća ministara BiH za javnost preusmjerena zdravstvenom sektoru

Transparentnost u BiH: I kad se najavljuje ne očekujte je

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) na početku svog mandata prije tačno godinu dana najavio je da će otvoriti sjednice Vijeća ministara za prisustvo medija, ali godinu dana kasnije to se nije dogodilo.

Situacija i dalje ista. Na službenoj web stranici Vijeća ministara najavi se sjednica kao i to da će medijima biti dostavljeno saopćenje za javnost.

Međutim, elektronskim medijima to je malo od koristi zbog čega su i dalje primorani stajati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, čekati državne ministre ili predsjedavajućeg Tegeltiju da ih obavijesti o rezultatima sjednice.

Na početku mandata Tegeltija je najavio da će sjednice otvoriti za medije ili barem dozvoliti novinarima da u zgradi Parlamentarne skupštine BiH na mjestu predviđeno za davanje izjava čekaju sagovornike.

Danas, godinu dana kasnije, Tegeltija je sumirajući rad tog najvišeg izvršnog tijela u zemlji kazao da to nije učinjeno zbog nedostatka finansijskih sredstva.

U obrazloženju, kojeg je dao nakon što je medijima zahvalio na profesionalnosti i poštovanju epidemioloških mjera tokom pandemije koronavirusa, naveo je da su sredstva usmjerena upravo na borbu protiv koronavirusa.

Ostalo je nejasno kako su to novinari mogli ispoštovati mjere ukoliko su ispred zgrade cijelu 2020. godinu, kao i godine ranije, čekali sagovornike i morali stajati preblizu jedni drugih kako bi mikrofone i diktafone postavili pred njih.

– Važno je da su informacije dolazile do građana. Žao mi je što zbog Covida-19 nismo uspjeli uraditi i omogućiti vam tehničke pretpostavke za otvaranje rada sjednica, a pokazalo se koliko je bilo važno da smo uspjeli u ovom periodu to da napravimo, ali smo finansijska sredstva za tu namjeru preusmjerili u podršku zdravstvenom sektoru – riječi su Tegeltije.

About The Author