Dopisnik BBC-ja dao ostavku zbog izvještavanja o Izraelu i Gazi

Ostavka novinara Bassama Bounennija posljednji je udarac u nizu pritužbi na izvještavanje BBC-ja o Gazi

Dopisnik BBC-ja dao ostavku zbog izvještavanja o Izraelu i Gazi
Foto: BBC

Dopisnik BBC-ja dao je ostavku u znak protesta zbog izvještavanja ove televizijske kuće o sukobu Izraela i Gaze u kojem je poginulo oko 3.500 Palestinaca i 1.300 Izraelaca. Bassam Bounenni, BBC-jev dopisnik za Sjevernu Afriku, objavio je u srijedu na društvenoj mreži da je predao ostavku šefovima.

Pišući na arapskom na X, bivšem Twitteru, rekao je: “Jutros sam podnio ostavku u British Broadcasting Corporation, BBC, zbog vlastite savjesti”.

Bounenni, koji se nalazi u Tunisu i pokriva Bliski istok i pitanja Sjeverne Afrike već 15 godina, a prije BBC-ja izvještavao je za Sky News Arabia i Al Jazeeru, rekao je da je odluka da napusti posao reportera bila zbog izvještavanja korporacije o sukobu Izraela i Gaze.

Njegova odluka dolazi nakon ubistva oko 500 Palestinaca u bolnici u utorak navečer, za što su Palestinci okrivili izraelski zračni napad.

BBC je dobio niz pritužbi zbog izvještavanja o ratu Izraela i Hamasa. Korporacija u javnom vlasništvu, koja je osnovana 1922. godine i ima za cilj biti “nepristrana”, uglavnom se finansira od naknada od RTV takse koju plaćaju građani Velike Britanije.

U ponedjeljak, samo dan prije bombardiranja bolnice Al-Ahli u gradu Gazi u kojem je poginulo stotine civila, BBC je izvještavao o tome postoje li Hamasovi tuneli ispod bolnica i škola u Pojasu Gaze. Nakon napada na bolnicu, poznati britansko-irački reper i aktivist Lowkey je to kritizirao na društvenim mrežama.

Ponovo je postavio objavu BBC-ja, dodajući naslov: “24 sata nakon što je BBC ovo tweetao, Izrael je bombardirao bolnicu u Gazi. Ona je bila utočište pacijentima i raseljenim osobama. Procjenjuje se da je do 300 ljudi ubijeno”. Ta se brojka popela na 471 mrtvog Palestinca i više od 380 povrijeđenih.

Izraelske vlasti opetovano su iznosile neprovjerene optužbe da Hamas koristi ljudske štitove i skladišti oružje u blizini civilne infrastrukture, pridonoseći velikom broju žrtava u Gazi.

Podijeljena su mišljenja o BBC-jevom izvještavanju o ratu između Izraela i Gaze. Liberalne i ljevičarske grupe optužile su ih za pristranost prema Izraelu, dok su konzervativni komentatori tvrdili suprotno.

Političari iz vladajuće Konzervativne stranke, uključujući ministra obrane Granta Shappsa, kritizirali su BBC-jevu uređivačku politiku jer borce iz pokreta Hamas nije nazvao “teroristima”.

BBC je bio prisiljen ponuditi izvinjenje nakon što je priznao da je obmanuo gledatelje kada je opisao propalestinske proteste u Ujedinjenom Kraljevstvu prošlog vikenda, koji su okupili desetke hiljada ljudi, uključujući i Jevreje, kao “pro-Hamasove”.

Izvor: The Newarab

About The Author