Medijski stručnjaci o dvostrukim standardima britanskih medija u izvještavanju o Gazi i Izraelu

Napominjemo da se u velikom dijelu izvještavanja izostavljaju ključne činjenice i kontekst neophodni za razumijevanje ovog rata, uključujući da je Gaza okupirana teritorija prema međunarodnom pravu, koja je već 16 godina stavljena u ilegalnu opsadu

Medijski stručnjaci o dvostrukim standardima britanskih medija u izvještavanju o Gazi i Izraelu
Foto: Ali Jadallah/Anadolu Agency

Kao naučnici za novinarstvo, medije i komunikacije, pišemo kako bismo izrazili šok i užasnutost zbog onoga što možemo opisati samo kao opasnu suspenziju novinarskih vrijednosti, standarda i normi u velikom dijelu izvještavanja britanskih medija o ratu u Gazi.

Zvaničnici izraelske vlade i vojske koriste genocidni jezik u odnosu na Palestince, uključujući izraze kao što su “ljudske životinje”, “barbari” i “divljaci”. Nekoliko britanskih medijskih kuća ne samo da ne izvještavaju o tome i ne upozoravaju na to, već se povremeno čini da podstiču nasilje protiv Palestinaca insinuacijama da su bolnice legitimne vojne mete. Ovo upliće medijske institucije i osoblje u optužbe za ratne zločine i kršenje međunarodnog prava.

Napominjemo da se u velikom dijelu izvještavanja izostavljaju ključne činjenice i kontekst neophodni za razumijevanje ovog rata, uključujući da je Gaza okupirana teritorija prema međunarodnom pravu, koja je već 16 godina stavljena u ilegalnu opsadu.

Uočavamo široko rasprostranjenu selektivnu upotrebu dokaza u izvještavanju. Dok se nepotkrijepljene izraelske tvrdnje objavljuju u potpunosti i tretiraju kao pouzdane, palestinske tvrdnje obavijene su sumnjom i nevjericom.

Primjećujemo dvostruke standarde u izvještavanju o tragičnoj patnji civila u Gazi i Izraelu i pristrasno ispoljavanje emocija u vijestima. Dok se izraelske civilne žrtve s pravom žale, palestinske žrtve se navode kao bezimeni broj.

Nadalje, diskriminacija se provlači u upotrebi jezika. Primjećujemo široko rasprostranjenu upotrebu pasiva kada je riječ o ubijanju Palestinaca, kako se ne bi imenovao Izrael.

Kao medijski naučnici, proučavali smo opasnosti mržnje i dezinformacija na društvenim mrežama. Uznemireni smo kada vidimo kako etablirane novinske organizacije koje se ponose svojom nepristrasnošću postaju izvori opasnih dezinformacija.

Sjećamo se izvještavanja o ratu u Ukrajini koji je u toku i kako su britanski mediji ispunili zadatak da osude okupaciju i daju podršku žrtvama vojne agresije.

Palestinci nisu ništa manje ljudi od Izraelaca ili Ukrajinaca i britanski mediji ih ne bi trebali tretirati kao takve. Britanska javnost zaslužuje uravnotežene i istinite informacije o ovom eskalirajućem ratu.

Uzimajući u obzir gore navedeno, vjerujemo da je od vitalnog značaja da novinske organizacije preduzmu sljedeće korake:

  1. Kritički preispitivati i pružiti dokaze o izraelskim tvrdnjama u ime tačnosti, ispravnosti i istine.
  2. Propitivati izraelske zvaničnike teškim pitanjima, a ne samo da im date nesmetano vrijeme za emitiranje.
  3. Uključiti kolonijalni kontekst više od 50 godina duge izraelske vojne okupacije palestinskih teritorija i 16 godina opsade Gaze – koju su UN i organizacije za ljudska prava više puta osuđivale.
  4. Uključite palestinske glasove u izvještaje, ne da ih zarobite da osuđuju djela Hamasa kao preduvjet bilo kakve rasprave, kao da su krivi na osnovu svog identiteta, već da ponudite ljudsku perspektivu i kontekst.
  5. Zahtijevati da novinari dobiju pristup Gazi i osuditi ubijanje i ciljanje novinara koji rade svoj posao u regiji.
  6. Odmah opozvati akcije protiv palestinskih i arapskih novinara koji izvještavaju o sukobu.

 

 

Pismo je potpisalo preko 70 akademskih stručnjaka s britanskih univerziteta.

https://docs.google.com/forms/d/1dhuxrKz-06hC7gFX9VSYJt1fE_kIYiyA5N5zABILBU8/viewform?edit_requested=true&pli=1

About The Author