Njemačka očekuje da će se Twitter boriti protiv dezinformacija

Njemački ministar Wissing je rekao Musku da očekuje da će se Twitter ubuduće pridržavati Zakona o digitalnim uslugama EU-a

Njemačka očekuje da će se Twitter boriti protiv dezinformacija

Njemački ministar digitalnih nauka nedavno se sastao s vlasnikom Twittera Elonom Muskom kako bi pojasnio šta Berlin očekuje od Twittera, posebno u borbi protiv dezinformacija, otkako je osnivač Tesle preuzeo kompaniju društvenih mreža, saopćilo je Ministarstvo digitalnih nauka.

Ministar Volker Wissing, koji je bio u Kaliforniji početkom 2023. godine, rekao je Musku da Njemačka očekuje da Twitter dobrovoljno ispuni obaveze u borbi protiv dezinformacija, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva.

Wissing je također rekao Musku da očekuje da će se Twitter ubuduće pridržavati Zakona o digitalnim uslugama, koji je dogovoren među 27 država članica Evropske unije i zakonodavaca u aprilu prošle godine, koji zahtijeva od online platformi da učine više kako bi nadzirali internet zbog ilegalnog sadržaja.

– Bio je to vrlo otvoren i dug razgovor – rekao je glasnogovornik u izjavi, dodajući da je Musk dao određena uvjeravanja Wissingu.

Njemačka vlada nastavit će kritički promatrati situaciju na Twitteru, dodao je glasnogovornik koji nije želio detaljnije komentirati pojedine Muskove izjave, dok Twitter nije odgovorio na zahtjev za komentar nakon sastanka.

Izvor: Reuters

About The Author