Novinarka 15 dana u pritvoru zbog izvještavanja sa suđenja čelnicima Viasne

Sudski izvršitelji tvrde da je Yanshina ometala raspravu fotografiranjem i prijenosom događaja online

Novinarka 15 dana u pritvoru zbog izvještavanja sa suđenja čelnicima Viasne
Foto: Safejournalists.net

Yekaterina Yanshina, ruska braniteljica ljudskih prava i novinarka, osuđena je na 15 dana pritvora nakon što je u Minsku prisustvovala ročištu na početku suđenja čelnicima Centra za ljudska prava “Viasna”.

Novinarka, koja sarađuje s ruskom organizacijom za zaštitu ljudskih prava “Memorial” otišla je u Bjelorusiju kako bi pratila razvoj događaja u krivičnom progonu čelnika Centra za ljudska prava “Viasna” Alesa Bialiatskog, Valiantsina Stefanovicha i Uladzimira Labkovicha.

Suđenje im je počelo 5. januara na Lenjinskom okružnom sudu u Minsku. U 17 sati, na kraju prvog dana saslušanja, dok je Yanshina napuštala sudnicu, nekoliko službenika za provođenje zakona, uključujući sudske izvršitelje i navodne službenike KGB-a, ju je uhapsilo.

Sudski izvršitelji su tvrdili da je Yanshina ometala raspravu navodnim fotografiranjem i prijenosom postupka online. Službenici su rekli Yanshini da moraju provjeriti njezin telefon i da će je odvesti u policijsku upravu okruga Maskouski u Minsku, kako bi “napisali zabilješku”.

Službenici za provođenje zakona odveli su Yanshina u jednu od sudnica “na razgovor”. Ostali prisutni na ročištu nisu ih smjeli pratiti. Supredsjedavajući Memoriala Oleg Orlov, koji je također bio na saslušanju, nije smio pratiti Yanshinu, a službenici za provođenje zakona prijetili su mu nasiljem ako to pokuša učiniti.

Kada su stigli u drugu sudnicu, službenici su uspjeli izvesti Yanshina iz zgrade suda kroz drugi izlaz. Orlov je nije vidio. Kada je stigao u policijsku upravu okruga Maskouski, policajci su negirali da je Yanshina tamo. Gdje se nalazila bilo je nepoznato do sljedećeg jutra.

Ujutro su Yanshinini kolege saznali su da je ona zapravo preko noći zadržana u pritvorskom centru Okrestina u Minsku, čekajući suđenje za prekršaj. Prema spisu predmeta, Yanshina se na sudu ponašala “prkosno” i odbila se predstaviti. Potom joj je dosuđeno 15 dana pritvora.

Deset organizacija oštro je osudilo proizvoljno pritvaranje Yanshine i pozvalo na njezino hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu, kao i na prestanak sudskog maltretiranja nje i svih branitelja ljudskih prava u zemlji.

Izvor: Međunarodna federacija za ljudska prava

About The Author