Šest novinara uhapšeno zbog snimka predsjednika Južnog Sudana

Osoblje državne radiotelevizije zadržano je pod sumnjom da su objavili isječak Salve Kiira na službenom događaju

Šest novinara uhapšeno zbog snimka predsjednika Južnog Sudana

Šest novinara pritvorile su sigurnosne snage Južnog Sudana zbog viralnih snimaka predsjednika zemlje kako očito urinira po sebi, izvijestila je organizacija za zaštitu slobode medija.

Isječak, snimljen tokom službenog događaja, prikazuje južnosudanskog čelnika Salvu Kiira kako stoji tokom intoniranja himne, nesvjestan da mu mrlja širi na hlačama i stvara baricu ispod nogu. Kamera se naglo okreće nakon što Kiir i njegova pratnja primjećuju šta se događa.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) izvijestio da je Državna služba za nacionalnu sigurnost pritvorila šest novinara državne Radiotelevizije Južnog Sudana (SSBC) pod sumnjom da su neovlašteno objavili snimak.

CPJ je, pozivajući se na medijske izvještaje i ljude koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, imenovao uhapšene kao direktora režije Jovala Tombea, snimatelja i tehničara Victora Ladoa, snimatelje Josepha Olivera i Jacoba Benjamina, snimatelja i tehničara Mustafu Osmana te tehničara u režiji Cherbeka Rubena.

Predstavnik CPJ-a za subsaharsku Afriku Muthoki Mumo kazao je da se hapšenja podudaraju s poznatim “obrascem ponašanja sigurnosnog osoblja koje pribjegava proizvoljnom pritvaranju kad god službenici smatraju da je izvještavanje nepovoljno”.

– Vlasti bi trebale bezuvjetno osloboditi ovih šest zaposlenika SSBC-a i osigurati im da rade bez daljnjeg zastrašivanja ili prijetnje hapšenjima – rekao je Mumo.

Sindikat novinara Južnog Sudana (UJOSS), koji je prvobitno negirao hapšenja novinara zbog videa – pozvao je na “brzo okončanje” istrage.

– Ako postoji slučaj profesionalnog lošeg ponašanja ili prekršaja, neka vlasti ubrzaju pravni postupak kako bi se problem riješio na pošten i transparentan način te u skladu sa zakonom – dodao je Sindikat.

Pozivajući se na anonimnog zaposlenika državne televizije, nezavisna novinska web stranica Sudans Post javila je da policija traga za novinarom koji je snimio taj trenutak. Dužnosnik SSBC-a rekao je nezavisnoj televiziji Radio Tamazuj da oni nisu emitirali snimak.

Video je naširoko dijeljen na društvenim mrežama prošlog mjeseca, potaknuvši pitanja o zdravstvenom stanju i sposobnosti 71-godišnjeg predsjednika da upravlja nacijom koja se bori sa sukobima, gladi i klimatskim promjenama.

No, to je također izazvalo žestoku raspravu o etičnosti objavljivanja takvih snimaka na društvenim mrežama i optužbama za nedostatak empatije prema starijima.

Kiir vlada Južnim Sudanom od proglašenja nezavisnosti 2011. godine. Izbori u zemlji nisu održani otkako je Kiir preuzeo vlast, a izbori su sada zakazani za 2024. godinu.

Izvor: The Guardian

About The Author