BIRN BiH dobitnik European Press Prize

European Press Prize (EPP) dodjeljuje se novinarima i medijima iz 47 zemalja Vijeća Evrope

BIRN BiH dobitnik European Press Prize

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dobitnik je ovogodišnje Specijalne nagrade European Press Prize. Članovi žirija su objasnili da su nagradu dodijelili zbog “napora i uspjeha u osiguravanju pravde za žrtve ratnih zločina”.

Rad BIRN-a, navode članovi žirija, osigurava jedinstvenu arhivu svih suđenja za ratne zločine, kao i mnoge lične priče preživjelih, dokumentarne filmove o žrtvama seksualnog nasilja i porodicama nestalih te brojna druga istraživanja i analitičke priče.

Objašnjavajući zašto je nagrada dodijeljena BIRN-u BiH, žiri je rekao da ima mogućnost da izdvoji “posebnu izvrsnost” u evropskom novinarstvu svake godine – poput hrabrih urednika koji se odupiru prijetnjama i brane slobodno novinarstvo u objavljivanju Snowden dokumenata u 2014. ili Forbidden Stories (Zabranjene priče), koji su osvojili nagradu 2019. godine, za svoju misiju da nastave i objavljuju rad novinara koji se suočavaju s prijetnjama, zatvorom ili ubistvima.

Direktor BIRN-a BiH Denis Džidić kaže kako nagrada znači puno novinarima u redakciji, onima koji su proveli dane, sedmice i mjesece pišući o ratnim zločinima i izvještavajući svakodnevno iz sudnica kako bi zabilježili iskaz svake žrtve koja je došla ispričati svoju priču.

– Ova nagrada pripada i žrtvama, jer naš rad bi bio bezvrijedan da nije preživjelih žena i muškaraca koji su skupili hrabrost da podijele s nama najstrašnije stvari koje su doživjeli, pokazujući hrabrost, strpljenje i snagu kakvu mi ne možemo shvatiti. Zato je naša uloga da uvijek čuvamo njihovo poštovanje i pružimo sigurno mjesto da ispričaju svoje priče – kazao je Džidić.

Članica žirija Alexandra Föderl-Schmid iz novina Süddeutsche Zeitung je kazala da BIRN zaista radi dobar posao i stvarno podržavaju istraživačko novinarstvo u BiH, a to je težak zadatak.

Urednik BIRN-a BiH Semir Mujkić kaže da je nagrada European Press Prize veliko priznanje od nekih od najboljih evropskih novinara.

– Posebno mi je drago što su članovi žirija prepoznali naš istraživački rad na pričama važnim za društvo. Svakodnevna posvećenost naših novinara da bi uradili i napisali istraživačke priče i istrajnost u prenošenju osjetljivih i bitnih priča sada su dobili priznanje i novo ohrabrenje. Izuzetna je čast dobiti ovo priznanje – kazao je Mujkić.

Prema riječima regionalne direktorice BIRN-a Marije Ristić, izvještavanje o ratnim zločinima i tranzicijskoj pravdi je bila jedna od glavnih tema novinara mreže tokom 15 godina.

– Prvi BIRN-ov izvještaj ikada bio je 2005. godine sa suđenja za ratne zločine. Godinama poslije, nastavili smo sa istom strašću i posvećenošću da pružamo tačno i balansirano izvještavanje i donesemo beskompromisne priče iz regiona koji se još uvijek suočava sa revizionizmom i negiranjem ratnih zločina – kazala je Ristić.

European Press Prize (EPP) je jedna od najprestižnijih evropskih novinarskih nagrada koje se dodjeljuju novinarima i medijima iz 47 zemalja Vijeća Evrope. Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije – za istraživačke priče, istaknuto izvještavanje, komentar i inovacije – te Specijalna nagrada (Special Award).

Sedam fondacija povezanih s medijima, među kojima su Guardian fondacija i Fondacija Thomson Reuters, osnovale su nagradu 2012. godine, a posebne nagrade (Special Award) dodjeljuju se od 2013. godine.

Za najbolje istraživačko novinarstvo nagrađeni su Annemarte Moland, Even Kjølleberg i Ruben Solvang, za priču “Trigger Warning”, objavljenu u NRK.

Nagradu za istaknuto izvještavanje dobila je Isobel Cockerell za priču “Uyghur žene se bore protiv nadzora Kine”, objavljene u Coda Story u Gruziji.

Za najbolji komentar u 2020. godini nagrađena je Beata Balogová iz Slovačke za priču “Kako smo prestali biti drugovi” objavljenom u SME.

Pobjednik nagrade za inovaciju je Decât o Revistă iz Rumunije za način na koji je organizovao timove iz redakcije u Transilvaniji.

Izvor: BIRN BiH

About The Author